open-navfaktor-logo
search
O prinudnom slijetanju
Putin se sastao u Sočiju s Lukašenkom: "Postoje pokušaji uzdrmavanja Bjelorusije"
Ruski predsjednik Vladimir Putin s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom razgovarao je danas o prinudnom slijetanju putničkog aviona Ryanaira u Minsk.
28.05.2021. u 20:35
get url
text

Putin i Lukašenko sastali su se u Sočiju, nakon čega su se obratili javnosti. Lukašenko se osvrnuo na prinudno slijetanje aviona Ryanaira 23. maja u Bjelorusiju, nakon što je dojavljena bomba. Bjeloruski predsjednik smatra kako su pojedine zemlje emotivno pristupile ovom slučaju. Podsjetio je kako je evropski zračni prostor zatvoren za Belaviju, državnu bjelorusku aviokompaniju.

- Belavia nema nikakve veze sa slučajem. Kakve veze Belavia ima s ovim? Nisu njihovi avioni bili uključeni - naglasio je Lukašenko.

Podsjetio je i na proteste u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora održanih u augustu 2020. godine.

- Postoje određeni pokušaji uzdrmavanja Bjelorusije kao što je to bilo u augustu prošle godine - rekao je Lukašenko.

Ukazao je i na to da je sirijski putnički avion koji je 2012. godine letio iz Moskve u Damask, prinudno sletio u Turskoj zbog sumnje da prevozi vojni teret.

- Prizemljili su avion i istražili. Niko nije dizao galamu. To je suvereno pravo - smatra Lukašenko.

Putin je podsjetio kako je 2013. godine avion koji je letio iz Moskve, a u kojem se nalazio bivši predsjednik Bolivije Evo Morales, prinudno sletio u Beču, a da niko nije reagirao na to. Govorio je i o odnosima Rusije i Bjelorusije.

- Rusija u prvom kvartalu ove godine nastavlja biti ključni trgovinski partner Bjelorusije. Obim trgovinske razmjene povećan je za 18,4 posto. To je veoma lijep napredak. Treba ga održati - smatra Putin.

Putnički avion Ryanaira, u kojem su se nalazila 123 putnika, 23. maja letio je iz Grčke prema Litvaniji. Tokom leta unutar zračnog prostora Bjelorusije dojavljena je bomba zbog čega je prisilno sletio u Minsku. Tada je priveden Roman Protasevich, opozicioni bjeloruski novinar koji je bio među putnicima.

Pretresom je ustanovljeno da je riječ o lažnoj dojavi, a avion je nakon potrebnih kontrola poletio iz Minska prema Vilniusu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.