open-navfaktor-logo
search
Značajna uloga
Putin zahvalio Erdoganu na naporima za mirovno rješenje u Ukrajini
Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je u petak predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na mirovnim naporima Ankare u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).
14.10.2022. u 17:54
get url
text

- Recep Tayyip Erdogan je odigrao značajnu ulogu u organizaciji razmjene zarobljenika između Moskve i Kijeva i u potpisivanju ukrajinskog sporazuma o žitu - rekao je Putin, govoreći na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kazahstana Astani, gdje su dvojica lidera održala sastanak u četvrtak.

Dodao je da je Erdogan igrao značajnu ulogu u brojnim pitanjima, uključujući razmjenu zarobljenika, navodeći da je predsjednik Turske "lično uključen u ova pitanja, na čemu su mu zahvalni".

- On je bio aktivan učesnik u postizanju dogovora o izvozu žita (iz Ukrajine) - rekao je Putin navodeći da su juče razgovarali o potrebi da žito ide u najsiromašnije zemlje.

Izrazio zahvalnost Moskve za mirovno posredovanje Ankare usred sukoba između Rusije i Ukrajine, dodajući da su Ujedinjeni Arapski Emirati takođe ponudili pomoć i radili na pomirenju dvije zemlje.

Putin je naglasio da Rusija ostaje otvorena za mirovne pregovore s Ukrajinom, ukazujući na pregovore održane u Istanbulu ranije ove godine, kada je rekao da su bili blizu pronalaska kompromisa.

On je dodao da Rusija nema za cilj da uništi Ukrajinu i da je njena "specijalna vojna operacija" pokrenuta zbog suočavanja sa vojnim izazovima.

- Ovo što se danas dešava je, najblaže rečeno, neprijatno, ali kasnije bismo sve to primili u gorim uslovima. Dakle, sve radimo kako treba - naglasio je on.

Putin je najavio da će djelimična vojna mobilizacija koju je najavio 21. septembra biti završena u roku od dvije sedmice i da neće biti dodatnih mjera mobilizacije.

- Više od 220.000 ljudi već se prijavilo u službu u okviru mobilizacije - rekao je ruski predsjednik i dodao da su potrebne dodatne snage za jačanje fronta, dugog preko 1.000 kilometara.

O ljudima koji napuštaju Rusiju kako bi izbjegli regrutaciju, Putin je rekao da svaki slučaj treba procijeniti odvojeno, bez stigmatizacije svih.

Priznao da su lideri članica Zajednice nezavisnih država (ZND) zabrinuti zbog rata u Ukrajini, ali je rekao da to ne utiče na veze između Rusije i zemalja Centralne Azije ni na koji način.

- Situacija u Ukrajini je predmet rasprave, ali ni na koji način ne utiče na prirodu, kvalitet i dubinu odnosa sa zemljama Centralne Azije - kazao je Putin.

Dodao je da postoje i druge konfrontacije između postsovjetskih zemalja, uključujući sukobe Jermenije i Azerbejdžana, kao i Kirgistana i Tadžikistana.

Rekao da je o graničnim sporovima razgovarao na sastanku sa liderima Kirgistana i Tadžikistana na marginama samita ZND kojem je prisustvovao u petak u Astani.

Ove zemlje tražile su posredovanje oko tenzija, a Putin je, kako kaže, predložio da naprave prijedloge za potencijalnu međusobnu rezoluciju.

- Nije lako naći zajednički jezik u ovoj fazi, ali smo uspjeli da se dogovorimo da će preduzeti sve mjere da se spriječi nastavak sukoba kao i za povratak izbjeglica. Dogovorili smo se da će predstaviti dokument svoju viziju rješavanja problema, a mi ćemo iznijeti našu viziju kako možemo pomoći - rekao je on.

Upitan da li će ići na predstojeći samit G20 i da li namjerava da se tamo sastane sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Putin je rekao da tek treba da donese odluku.

Povodom prošlonedjeljne eksplozije na Kerčkom mostu koji je jedina kopnena veza Rusije sa Krimom, ukrajinskim poluostrvom koje je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine, Putin je rekao da su ruske bezbjednosne snage dobile instrukcije da pojačaju mjere bezbjednosti nakon eksplozije.

On je rekao i da bi, ukoliko su tačni izvještaji da je eksploziv do mosta prevezen koridora za žito, budućnost ovog humanitarnog koridora bila dovedena u pitanje.

- Međutim, nema podataka koji potvrđuju ove izvještaje - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.