open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Mostaru
Reisu-l-ulema pozvao sve nivoe vlasti da čuju glas Bošnjaka i pronađu rješenje za Lakišića harem
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, tokom današnjeg posjeta Muftijstvu mostarskom, obišao je lokalitet nekadašnjeg Lakišića harema.
14.09.2023. u 17:14
get url
text

VEZANI TEKST - Mostarski muftija traži poduzimanje zakonskih radnji u slučaju Lakišića harema

Tom prilikom mostarski muftija Salem-ef. Dedović informirao je reisu-l-ulemu Kavazovića o  najrelevantnijim činjenicama višedecenijskog administrativno-pravnog nasilja izvršenog nad ovom, od Islamske zajednice oduzetom, vakufskom imovinom, javila je MINA.

- Smatramo izuzetno važnim da je reisu-l-ulema danas u posjeti Mostaru, jer je to jedan od pokazatelja da naš narod ovdje u ovom prostoru nije ostavljen i izgubljen narod. Naš narod je predan i posvećen da ovdje gradi suživot sa drugim narodima i drugim vjerama, u miru, zajedništvu, razumijevanju i toleranciji, što smo potvrdili svojim dosadašnjim radom i djelovanjem - ocijenio je muftija Dedović.

Podsjetio je kako je reisu-l-ulema 30. augusta prošle godine čelnicima Grada Mostara poslao pismo sa 17 navedenih zahtjeva Islamske zajednice koji su godinama neopravdano držani u ladicama i koji nisu na vrijeme rješavani, čime je Islamska zajednica bezrazložno i neopravdano ignorirana.  

- Evo, prošla je godina dana od tada i tek nakon podizanjem građanskih protesta Grad nas je prihvatio kao sagovornike da čuje šta želimo i šta smo u tom zahtjevu naveli kao našu potrebu. Apsurd je da gradonačelnik Mostara nakon godinu dana nije u stanju od svojih službi za urbanizam dobiti cjelovitu informaciju o našim blokiranim zahtjevima - kazao je muftija.

Napomenuo je kako je na posljednjem sastanku gradonačelnik 6. jula obećao da će četiri zahjeva Islamske zajednice biti riješena, što se još uvijek nije desilo.

- Još uvijek nemamo napismeno da je išta od toga riješeno i ne možemo se pomiriti sa činjenicom da se traže izgovori i da se blokira naš rad.

Nismo odustali ni od jednog mjesta, niti jedne tačke vakufske imovine, pa ni ovog lokaliteta. Ovaj lokalitet je u fokusu našeg interesovanja, jer je to i naš jasan izraz za izgradnjom multietničkog Mostara. A izgradnjom islamskog kulturnog centra u Centralnoj zoni, na ovom mjestu, želimo poslati miroljubivu poruku svijetu. Nikako osvajačku poruku i poruku mržnje - naglasio je muftija.

Uz izraze podrške muftiji Dedoviću na svemu što je učinio u slučaju očuvanja dostojanstva Bošnjaka muslimana u Mostaru i zaštiti lokaliteta Islamske zajednice, reisul-ulema je još jednom potcrtao kako je Islamska zajednica u Mostaru sve aktivnosti koje je poduzimala radila uz saglasnost i koordinaciju s najvišim organima Islamske zajednice u BiH.

- Muftijna obaveza je, pored ostalog, da brine o svim problemima Islamske zajednice. Svi mi moramo biti svjesni da na svim prostorima postoje određeni problemi. Ovaj problem u Mostaru je više od toga i zato je potrebno uložiti mnogo više truda da ova pitanja budu razriješena-  rekao je reis-u-ulema.

Uz konstataciju da Islamska zajednica to sama ne može razriješiti, zbog niza nadležnosti drugih institucija, reisu-l-ulema je ukazao na činjenice da se i ovdje radilo o procesima kontinuiranog oduzimanja vakufske imovine u proteklim vremenima.

- Od Austro-Ugarske do danas mi vidimo da se pravno nasilje nad ovim lokalitetom nastavlja. Radilo se to i u socijalističko vrijeme, evo radi se to i u ovo 'vučije-demokratsko vrijeme', jer se čini kao da je ovo vrijeme vukova u kojem važi zakon ko šta ugrabi-ugrabi. Zato smatram da je korisno što muftija ukazuje na nepravdu, što ukazuje na moguća rješenja u ovom gradu i što radi sve što je moguće da zaštiti lokalitet Lakišića harema - kazao je reisu-l-ulema.

Apelirao je na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da čuju glas Bošnjaka, da čuju glas Islamske zajednice, da ga uvaže i da pronađu pravedno rješenje u vezi sa Lakišića haremom.

Reisul-u-lema nije želio komentirati detalje o gradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, jer nije upoznat sa svim detaljima. 

Izrazio je nadu da će nadležne državne institucije ovom pitanju posvetiti punu pažnju.

- A, mi se nadamo da će i ovaj lokalitet biti obuhvaćen zakonom o restituciji. Nadamo se da će biti pravde i za nas u ovoj državi. Ako ne bude pravde za nas, neće biti pravde ni za koga. Mi ćemo se boriti za tu pravdu, jer osim pravde mi se ničemu drugom i ne nadamo -poručio je reisul-u-lema.

VEZANI TEKST - Protest u Mostaru: Hitno zaustaviti gradnju Hrvatskog narodnog kazališta na Lakišića haremu

Podsjećamo,Islamska zajednica u Mostaru više od 20 godina ulaže ogromne napore da zakonskim putem dođe u posjed davno otuđenog zemljišta kako bi, zbog vjerskih i kulturnih potreba muslimana u gradu i Bošnjaka u Hercegovini, na tom lokalitetu izgradila reprezentativnu zgradu Islamskog kulturnog centra.

- S druge strane, netransparentnim i rješenjima sumnjivih vrijednosti gradske vlasti su dozvolile izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, za koju je tokom nedavne posjete lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović kazao kako se radi o zgradi od vitalnog nacionalnog interesa za Hrvate u BiH. U njoj će, prema Čovićevim projekcijama, biti smještene sve hrvatske nacionalne institucije- saopćila je MINA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.