open-navfaktor-logo
search
Prva linija sukoba
Rusija upozorila: Bilo koja misija IAEA-e u nuklearku Zaporožje ne može ići kroz Kijev
Bilo koja misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za inspekciju elektrane Zaporožja ne može proći kroz glavni ukrajinski grad Kijev jer je preopasno, rekao je u utorak visoki ruski diplomat, a prenijele ruske novinske agencije.
16.08.2022. u 08:26
get url
text

- Zamislite šta znači proći kroz Kijev. To znači da dolaze do nuklearne elektrane preko prve linije sukoba - izjavio je Igor Višnevecki, zamjenik šefa odjela za nuklearnu proliferaciju i kontrolu naoružanja ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi RIA.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je glavni tajnik UN-a procijenio da postoje logistički i sigurnosni kapaciteti za podršku bilo kojoj misiji IAEA-e u elektranu Zaporožja, koja je pod ruskom kontrolom.

Agencija Tass citirala je Višneveckija koji je rekao da nijedna takva misija nema mandat baviti se “demilitarizacijom” elektrane, kako traži službeni Kijev, već se može baviti samo "ispunjavanjem garancija IAEA-e".

Nuklearka Zaporožja, najveća u Evropi, na meti je granatiranja od prošle sedmice, za što se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti.

U prvim napadima 5. augusta pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti rezervni generatori.

U napadima u četvrtak oštećeni su benzinska stanica i uređaji za mjerenje nivoa radijacije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je poručio da će svijet izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u elektrani Zaporožje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.