open-navfaktor-logo
search
Razbili im opremu
Ruska novinarka i advokat pretučeni u Čečeniji: Eleni Milašina obrijali glavu i polili je zelenom bojom te polomili prste
Ugledna ruska novinarka i advokat napadnuti su i zadobili teške povrede nakon što ih je nekoliko maskiranih muškaraca u ruskoj regiji Čečenije u utorak natjeralo da zaustave svoj automobil, navodi se u saopćenju poslodavca novinarke i grupa za ljudska prava.
04.07.2023. u 11:44
get url
text

Elena Milašina, poznata novinarka lista Novaja gazeta, koji je izgubio licencu u Rusiji, putovala je s lokalnog aerodroma u čečensku prijestolnicu Grozni s advokatom Aleksandrom Nemovim, kada su napadnuti.

Milašina i Nemov, koji su planirali da prisustvuju sudskom ročištu tokom dana, sada su u bolnici u Groznom.

Vlasti u Čečeniji nisu odmah komentirale.

Napadači su obrijali novinarki glavu, slomili joj nekoliko prstiju i posuli joj glavu zelenom bojom, navodi grupa za ljudska prava Memorijal, koja je navela da je nekoliko puta gubila svijest.

Brutalno su udarani, uključujući i udarce po licu, prijećeno im je smrću, prislonjen im je pištolj na glavu, a oprema im je oduzeta i razbijena - navodi se u saopćenju Memorijala na aplikaciji poruka Telegram.

Dok su ih tukli, rečeno im je: "Upozoreni ste. Gubi se odavdje i ne piši ništa" - dodaje grupa.

Fotografija Elene Milašina objavljena na društvenim mrežama prikazuje je kako sjedi na bolničkom krevetu sa licem prekrivenim zelenom bojom, obrijanom glavom i zavojima na lijevoj i desnoj ruci.

Grupa za ljudska prava "Tim protiv torture" saopćila je da je Nemov uboden u nogu.

Njihovi napadači jasno su stavili do znanja da je dvojac kažnjen zbog svog aktivizma i izvještavanja, tvrdi grupa.

Milašina i Nemov su bili u Čečeniji kako bi izvještavali o izricanju presude Zaremi Musajevi, Čečenki optuženoj za napad na policajca.

Ruski sud je prošle godine oduzeo Novoj Gazeti, na čelu s Dmitrijem Muratovim, dobitnikom Nobelove nagrade za mir, medijsku dozvolu, u potezu za koji Muratov kaože da je politički motiviran, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.