open-navfaktor-logo
search
Izvještaji medija
Samoubilački napad na džamiju u Pakistanu: Poginulo 59 osoba, više od 150 povrijeđeno
Najmanje 59 osoba je poginulo, uključujući policajce, a više od 150 povrijeđeno u samoubilačkom napadu na džamiju tokom podnevne molitve u pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.
30.01.2023. u 16:53
get url
text
Pakistan, bombaški napad
Pakistan, bombaški napad

Prema izvještajima nacionalnih medija, samoubilački napad izveden je na džamiju u kvartu policijskih snaga tokom muslimanske molitve u Peshawaru, glavnom gradu provincije Khyber Pakhtunkhwa. Džamija se nalazi unutar policijskog kompleksa.

Mohammad Asim, glasnogovornik bolnice u Peshawaru, naveo je u saopćenju da je broj poginulih porastao na 59 nakon što su spasioci izvukli još 15 tijela ispod ruševina. Broj povrijeđenih je porastao na 157. Zvaničnici su izjavili da je u džamiji u trenutku napada bilo oko 300 ljudi, te su izrazili strahovanje od porasta broja poginulih.

Policijski zvaničnik Muhammed Ijaz Han izjavio je da se krov džamije srušio nakon eksplozije i da se nastavljaju napori kako bi bili spašeni ljudi koji s ostali zatrpani pod ruševinama.

Usljed eksplozije nastala je ogromna šteta na okolnim objektima i vozilima, kao i na džamiji. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je veći dio džamije uništen u eksploziji.

List "Dawn" je objavio da su odgovornost za napad preuzeli pakistanski talibani. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif je na Twitteru osudio napad i poručio da će biti poduzete snažne mjere protiv onih koji stoje iza ovog čina. Sharif je odmah nakon napada posjetio Peshawar gdje je obišao povrijeđene i dobio informacije o sigurnosnoj situaciji. Bivši premijer Imran Khan također je osudio gnusni čin, nazvavši ga "terorističkim napadom".

Pakistanski talibani posljednjih sedmica su intenzivirali napade u zemlji. Broj terorističkih napada u Pakistanu tokom 2022. povećan je za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.