open-navfaktor-logo
search
Novo zaduženje
Sarajevo - gas traži garanciju Republike Srpske za kredit od 70 miliona maraka 
Preduzeće Sarajevo - gas iz Istočnog Sarajeva kojim upravlja Nedeljko Elek planira da se kod komercijalnih banaka zaduži 70 miliona maraka.
27.07.2023. u 09:51
get url
text

Kredit je, kako se navodi u prijedlogu odluke o dugoročnom okvirnom kreditnom zaduženju, planiran za realizaciju projekta gasifikacije istočnog dijela RS-a, a kako bi ispunili uvjete bankara, u ovom preduzeću računaju i na garanciju Republike Srpske, saznaje Capital.ba.

Prema planu Gas Resa najveći dio kredita i to 46,5 miliona maraka planiran je za gasifikaciju općine i područja Šekovići, Vlasenica, Milići, Igrišta i Han Pijesak.

Za gasifikaciju dijela općine i područja Pale (Jahorina) i Trnovo (Jahorina) bit će iskorišteno 15 miliona maraka pomenutog zaduženja.

Za proširenje distributivne gasne mreže u općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža planirano 2,6 miliona maraka, dok će 5,8 miliona ovog kredita biti iskorišteno za rekonstrukciju kotlovnice Toplane-INS Istočno Novo Sarajevo.

- Osnovni ciljevi rekonstrukcije kotlovnice Toplane su to što je postojeća kotlovnica starosti 45 godina, izamortizovana je i zastarjela tehnologija, a kao energent koristi mazut - navedeno je u obrazloženju ovog zaduženja.

Kako su dodali Vlada RS-a je zaključkom iz juna ove godine odobrila kreditno zaduženje vezano za kompletan projekat gasifikacije istočnog dijela RS-a, a kao prioritetna faza je predviđena rekonstrukcija kotlovnice i prelazak na novi energent odnosno gas.

Sarajevo – gas planira da se zaduži na 10 godina sa grejs periodom od tri godine koji je uračunat u rok otplate.

Republika Srpska je krajem prošle godine postala vlasnik Sarajevo – gasa nakon što je za oko devet miliona maraka kupila 53,6 posto akcija ovog preduzeća od aktuelnog ministra privrede i preduzetništva RS-a Vojina Mitrovića.

Nedugo nakon toga na čelo preduzeća dolazi Nedeljko Elek koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina.

Važno je napomenuti da je Republika Srpska, preko svojih fondova, svaku akciju ovog preduzeća krajem prošle godine platila 0,99 maraka, dok je ministar Mitrović godinu dana ranije iste te akcije kupovao po pet puta manjoj cijeni.

Također, treba napomenuti i da je poslovanje uz pomoć kredita i državnih garancija uobičajeno za Eleka koji je i predsjednik NO OC Jahorina, a koji je prethodnih godina uzeo desetine miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.