open-navfaktor-logo
search
Najavio radikalne mjere
Sindikalci ogorčeni izjavama direktora EPBiH: Andelija ne može prijetnjama stabilizovati stanje u rudnicima
Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija je u utorak prilikom puštanja u rad rekonstruisanih magistralnih transportera u Rudniku uglja Kreka Tuzla, na kopu Dubrave, kazao da trenutno stanje rudnika nije dobro, te da je to rezultat odstupanja od projektnih zadataka i izostanka radne discipline.
08.09.2021. u 18:51
get url
text

VEZANI TEKST - Rudnici uglja Kreka: U rad su pušteni rekonstruirani magistralni transporteri

- Mi ćemo vrlo brzo poduzeti radikalne mjere kada su u pitanju tehničko-tehnološka i radna disciplina. U Rudniku Kreka neće više moći primati plaću, a ne dolaziti na posao, takva praksa će biti vrlo brzo ukinuta po svaku cijenu - izjavio je Andelija.

Na ovu njegovu izjavu oštro su reagovale sindikalne organizacije. 

- Više od mjesec traje blaćenje radnika Rudnika Kreka. Ovo je opasna izjava direktora EPBiH. Na press konferenciji na kojoj nije bilo predstavnika sindikata sjedio je direktor Kreke. Zašto on nije reagovao?

Da li se trenutno vodi ijedan postupak protiv radnika zbog kršenja radne discipline? Javnost mora znati sljedeće, u rudniku Kreka je kartično prijavljivanje radnika.

Znači, svaki radnik prijavljuje se i odjavljuje elektronskom karticom, a njegovi pretpostavljeni uvidom u kompjuter imaju bukvalno svakog trenutka informaciju ko je na poslu. Stoga Andelijina izjava nema uporište, smiješno je to što tvrdi.

Da, rekao je kako pola radnika nije bilo na poslu. Treba znati da je radni sistem u Dubravama 12 sati, logično da u vrijeme njegove posjete nije bilo pola radnika - kaže za Faktor Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka.

Tokić je naglasio kako produktivnost u Kreki, odnosno Dubravama, ovisi o (ne)realizaciji planirane modernizacije postrojenja i transporta.

- Ne može se očekivati maksimalna produktivnost kada je ostalo da firma TTU Energetik uradi još više od pola posla - podvlači Tokić.

VEZANI TEKST - Ima li spasa za Kreku: Koje rješenje nude direktori Trumić i Andelija

Izjavama predstavnika EPBiH razočaran je Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

- Prije svega, jučer je bila konfuzna posjeta. Iako su najavljivani, nisu se pojavili federalni premijer i resorni ministar. Dalje, prvo nisu pozvani predstavnici sindikata, pa onda u posljednji trenutak jesu.

Ne može se tako održavati socijalni dijalog među partnerima. A što se tiče izjava direktora Andelije, prijetećim porukama ne može se postići stabilizacija u rudnicima. Ne treba nas plašiti Andelija, odrvenili smo mi na to. 

Degutantno je na koji način EPBiH želi podijeliti radnike u Kreki. Uporno daju podršku onim koji razbijaju jedinstvo radnika. Bolje bi bilo da Andelija sa saradnicima napravi kvalitetna rješenja, a ne da šalje ovakve poruke. Mora se znati da je u Kreki realizovano samo nešto više od 30 posto planiranih investicija - govori Husić.

VEZANI TEKST - Husić: Rudari su razočarani, najesen se može svašta očekivati

Naglašava kako je EPBiH stalno mijenja strateška opredjeljenja kada je u pitanju Rudnik Kreka.

- Andelija je izjavio da će objekat u Mramoru, jedan od od tri Krekina, biti zatvoren 2026. godine. Ne tako davno iz EPBiH su saopćili da u Mramoru ima zaliha 4,5 miliona tona uglja u narednih deset godina.

I tada je rečeno da će on biti plasiran prije svega domaćinstvima. Sad imamo "promjenu" strategije. Od Kreke žele napraviti izlaznu kartu iz projekta Blok 7, žele predstaviti kao da se ne može proizvesti dovoljno uglja - ističe Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.