open-navfaktor-logo
search
Iz grada Wonsana
Sjeverna Koreja ispalila novu balističku raketu
Sjeverna Koreja ispalila je novu balističku raketu te upozorava da će još "snažnije odgovoriti" na napore Sjedinjenih Američkih Država u ojačavanju svoje prisutnosti u regiji. 
17.11.2022. u 08:14
get url
text

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine, a također je nedavno ispalila stotine topničkih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države organizirale vježbe, od kojih su neke uključivale i Japan. 

Vojska Južne Koreje saopćila je da je balistički projektil lansiran iz grada Wonsana na istočnoj obali Sjeverne Koreje.

Najnovije lansiranje uslijedilo je manje od dva sata nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Choe Son Hui oštro osudio trilateralni samit Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, tokom kojeg su čelnici kritikovali sjevernokorejsko testiranje oružja i obećali veću sigurnosnu saradnju, prenosi Index.hr.

Na razgovorima je američki predsjednik Joe Biden ponovno potvrdio predanost jačanju proširenog odvraćanja i odbrane dvije azijske saveznice "cijelim rasponom sposobnosti", uključujući nuklearno oružje. Choe je rekao da "ratne vježbe za agresiju" tri zemlje nisu uspjele obuzdati Sjever, već bi radije same sebi donijele "ozbiljniju, realniju i neizbježniju prijetnju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.