open-navfaktor-logo
search
Savjetnik Željka Komšića
Slaven Kovačević o raspravi u Kongresu SAD-a: Što prije ući u ustavne reforme
Povodom rasprave pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u kojem se raspravljalo o politici nove administracije za regiju Balkana i zaključaka koji su izneseni oglasio se Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.
08.12.2020. u 18:43
get url
text

- Kako to vide i naši prijatelji iz SAD-a, etničke politike su problem jer očiti služe za bogaćenje etničkih lidera na štetu građana ove zemlje jer ti tzv. etnički lideri koriste sadašnje ustavno uređenje za blokade državnih institucija, dok se ne ugodi njihovim ličnim interesima. Zato oni stvaraju ambijent pogodan za različite vidove korupcije i političkog utjecaja kako bi zadržali sadašnji stepen političke moći koji im omogućuje stalno bogaćenje - izjavio je Kovačević, saopćeno je iz Komšićeva ureda.

Istaknuo je kako takvu situaciju koriste i pojedine istočne zemlje, koje vješto koriste etničke politike i ekonomsku ranjivost BiH za ostvarivanje njihovih interesa.

- Zato je važno da što prije uđemo u ustavne reforme kako bismo ponudili novi i kvalitetniji politički sistem koji onemogućava sadašnje devijacije unutar Bosne i Hercegovine. Vidno trebamo prelazak na građanski koncept kako bi kroz političku diverzifikaciju onemogućili etničke politike da blokiraju državu i da budu temelj za različite vidove korupcije. Takav koncept nudi mnogo više u ostvarivanju vladavine prava i borbe protiv korupcije i, u tom pogledu, očekujemo podršku naših prijatelja iz SAD-a i EU - kazao je savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.