open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Slučaj "Dženan Memić": Ukinuta presuda, sljedeći pretres pred Apelacionim vijećem
Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu "Dženan Memić".
23.03.2023. u 15:24
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo je kompletno obrazloženje presude u predmetu Memić: "Pretpostavke nisu dokaz, ma koliko bile logične"

Podsjetimo, 24. novembra prošle godine sudsko vijeće na čelu sa sudijom Brankom Perićem je prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o smrti mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Sudija Perić je tada tokom obrazloženja presude kazao je da je to Vijeće pred sobom imalo optužnicu koja je nastala kao rezultat "istrage o istrazi", što nije dosad bilo zabilježeno u sudskoj praksi. To, kako je naveo, objašnjava sve teškoće sa kojima su se suočili i Tužilaštvo i Sud.

Apelaciono vijeće je utvrdilo bitne povrede tokom prvostepenog postupka.

Oslobađajuća presuda je u cijelosti ukinuta čime su uvažene sve žalbe tužilaca Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare. Sljedeći pretres trebao bi se obaviti pred Apelacionim vijećem Suda BiH. 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.