open-navfaktor-logo
search
Europol
Spašeno 146 djece u sklopu operacije protiv zlostavljanja na internetu
U okviru međunarodne operacije protiv zlostavljanja djece na internetu spašeno je 146 djece širom svijeta, saopštila je Agencija Evropske unije za izvršavanje zakonodavstva (EUROPOL).
02.03.2022. u 11:45
get url
text

U sklopu međunarodne operacije identifikovano je 90.000 korisničkih računa u svijetu i uhapšeno 46 osumnjičenika na Novom Zelandu, te više od 100 identificiranih počinilaca širom Evropske unije.

Europol je podržao međunarodnu istragu desetine hiljada korisničkih računa koji posjeduju ili dijele sadržaje na internetu koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

- Operacija, koju je predvodilo novozelandsko Ministarstvo unutarnjih poslova, dosad je uključivala tijela za provedbu zakona iz Australije, Austrije, Kanade, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva te Sjedinjenih Američkih Država. Međunarodna koordinacija istražnih aktivnosti doprinijela je identifikaciji velikog broja osoba koje su povezane s tim korisničkim računima - navodi se u saopćenju Europola, prenijelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Istraga je započela 2019. godine nakon izvještaja pružilaca internetskih usluga u kojem je bilo vidljivo da velik broj počinilaca koristi platformu za razmjenu pogotovo uznemirujućih sadržaja koji uključuju slike koje prikazuju zlostavljanje djece, kao i slike koje prikazuju sadističke činove seksualnog zlostavljanja novorođenčadi i djece.

Pregled informacija doveo je do otkrića 32 GB datoteka, što je jednaka količina memorije koja je potrebna za prijenos video-sadržaja u trajanju od 90 minuta.

Dosadašnja međunarodna istraga rezultirala je pokretanjem postupka u 836 slučaja širom svijeta te zaštitom 146 djece diljem svijeta.

Operativne aktivnosti dovele su do identifikacije korisnika po cijelom svijetu te su te informacije proslijeđene relevantnim državnim tijelima na daljnje postupanje. U dva slučaja, u Austriji i Mađarskoj, osumnjičenici su bili aktivni počinioci koji su zlostavljali vlastitu djecu starosti od šest i osam godina. Oba djeteta su na sigurnom. Nadalje, istraga u Španjolskoj je otkrila da osumnjičenik posjeduje i dijeli sadržaje koji prikazuju seksualno iskorištavanje djece, uz snimanje golih i seksualnih slika odraslih osoba bez dopuštenja. Velik broj istraga i dalje se provodi širom Evropske unije.

Europol je omogućio razmjenu informacija te koordinirao partnerskim agencijama. Također je pružio analitičku podršku usporedbom podataka te osnivanjem veće jedinice u sklopu paketa mjera za prikupljanje istražnih podataka, koji su se onda prosljeđivali državnim tijelima za provedbu zakona koja sudjeluju u operaciji.

U istragu su uključeni Europol i Interpol, države članice Evropske unije, kriminalistički ured austrijske policije, hrvatska policija, češka policija, grčka policija, mađarski državni ured za istrage kao i slovenska, slovačka i španska policija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.