open-navfaktor-logo
search
OJT Banja Luka
Srpčanin optužen za nesreću: Pijan udario motociklistu, gurao ga skoro devet metara, pa prešao preko tijela
Dario I. (31) iz Srpca optužen je za krivično djelo iz oblasti ugrožavanja javnog saobraćaja, odnosno za nesreću koja se dogodila u mjestu Kobaš kod Srpca u julu 2021. godine, kada je vozeći pijan svojim vozilom pregazio motociklistu.
09.06.2023. u 15:35
get url
text

U optužnici se navodi da se Dario I. 24. jula 2021. godine, upravljajući vozilom "golf", kretao iz pravca Kobaša u pravcu Dervente, u stanju teškog pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 2,49 g/kg, svjestan da vožnjom u alkoholisanom stanju može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život i tijelo ljudi i pristao na to.

Navodi se da, dolaskom na dionicu puta kroz selo Kobaš koji je osvijetljen uličnom rasvjetom, nije kočio niti zaustavio vozilo ispred oštećenog M. G., koji je nakon pada sa mopeda marke "puh" bez registarskih oznaka, ostao da leži na cesti.

M. G. je također bio u alkoholisanom stanju sa koncentracijom alkohola 2,15g/kg.

- Vozilom je naletio i pregazio tijelo oštećenog i to tako što je točkovima svog vozila prešao preko gornjeg dijela tijela M. G., a potom ga gurao čeonim dijelom vozila još 8,70 metara, pa prešao preko tijela - stoji u optužnici.

M. G. je zadobio brojne teške povrede po cijelom tijelu koje su uzrokovale smrt.

U optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je navdeno da se optuženi, kao učesnik u saobraćaju, pod uticajem alkohola od preko 1,5 gr/kg u krvi, nije pridržavao saobraćajnih propisa i time ugrozio javni saobraćaj, doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je nastupila smrt jedne osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.