open-navfaktor-logo
search
Afera "Otvorena mreža"
Šta je s istragom koju je Tužilaštvo KS pokrenulo protiv Almira Čehajića Batka?
U oktobru 2020. godine u medijima je snažno odjeknula vijest da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji kodnog naziva "Network" uhapsili Almira Čehajića Batka, voditelja emisije "Udri muški" i predsjednik Udruženja "Otvorena mreža", koje se, između ostalog, bavilo prikupljanjem novčane pomoći za teško oboljele građane BiH.
15.02.2023. u 08:26
get url
text

VEZANI TEKST - Izrečene mu sve moguće mjere zabrane: Šta sve ne smije raditi Batko do završetka istrage

Kako se tada moglo čuti, Čehajić se sumnjičio da je je počinio krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca.

Konkretno, na teret mu je stavljeno da je počinjenjem tih krivičnih djela ostvario nezakonitu imovinsku korist veću od 600.000 maraka, a da je "Otvorena mreža" oštećena za više od 50.000 KM.

Čehajić je osumnjičen za malverzacije u vezi s prikupljanjem novca koji je trebao biti korišten za liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u inostranstvu. Uhapšen je nakon prijave sedam teško oboljelih osoba koje su bile u programu "Otvorene mreže".

Nakon provedenih mjesec dana u pritvoru, Čehajić je pušten da se brani sa slobode, uz određene mjere zabrane, koje su uključivale i upravljanje poslovima "Otvorene mreže", organiziranje daljnjeg poslovanja ovog udruženja, kao i bilo koji drugi način učestvovanja u poslovanju "Otvorene mreže".

Također, zabranjeno mu je bilo da posjećuje prostorije Udruženja, te da na bilo koji način komunicira sa Davorom Gajem, direktorom firme City Otvorena mreža d.o.o. u sklopu koje je djelovala Batkova emisija "Udri muški", koji je također privođen u akciji "Network", kao i sa svim uposlenicima i članovima udruženja "Otvorena mreža".

Čehajićev branilac Omar Mehmedbašić na tada održavanim ročištima u Sudu tvrdio je da bi se u ovom slučaju morao voditi parnični, a ne krivični postupak između Čehajića i oštećenih osoba, čiji tačan broj se još ne zna.

VEZANI TEKST - Mehmedbašić uoči ročišta Batku: Ostalo je još samo da se uhapsi Kike Budalike

Nakon što je Čehajić pušten iz pritvora, informacije o ovoj istrazi su potpuno utihnule.

Stoga smo se obratili Tužilaštvu Kantona Sarajevo s upitom šta je s istragom u ovom slučaju, te da li se nazire tužilačka odluka.

Iz Tužilaštva nam je potvrđeno da istraga i dalje traje.

- U navedenom predmetu je u toku obimno ekonomsko vještačenje koje obuhvata period od skoro 10 godina poslovanja Udruženja "Otvorena mreža". Istim vještačenjem je obuhvaćena i finansijska istraga, čime je postupanje kompleksno i iziskuje više vremena. O tačnom broju oštećenih osoba Tužilaštvo KS će se moći izjasniti po okončanju vještačenja - naveli su u odgovoru na naš upit iz Tužilaštva.

Kada su u pitanju mjere zabrane koje su mu bile određene, nakon par mjeseci Sud ih je sve ukinuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.