open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
State Department: Potrebno je prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici
Danas se navršava 28 godina od genocida u Srebrenici. Sjedinjene Države su posvećene pružanju podrške žrtvama, preživjelima i porodicama više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine, navodi se u saopćenju State Departmenta.
11.07.2023. u 16:51
get url
text

Kako ističu, nikada neće zaboraviti ovaj dan i nastavit će podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine.

- Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv antisemitizma ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desirée Cormier Smith i ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain danas su u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, te se solidarisati sa ožalošćenima i suprotstaviti se poricanju genocida - poručuju iz State Departmenta.

Kako građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti, kako naglašavaju, nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina.

- Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.