open-navfaktor-logo
search
Sky i Anom predmeti
Svi članovi Matkovićeve grupe pred Sudom kazali da nisu krivi, njega tužilac još nije ni ispitao
U Sudu Bosne i Hercegovine, pred sudijom za prethodno saslušanje Bracom Stuparom jutros je održano ročište na kojem se osam optuženih članova organizovane kriminalne grupe, a za koju se sumnja da je njom rukovodio Milan Matković, izjasnilo o krivnji.
16.02.2023. u 15:02
get url
text

Kako je za Faktor potvrdila Lejla Čović, advokatica iz Sarajeva koja zastupa optužene Sašu Ratkovića, Vasilija Stjepića i Miroslava Čaliju, svih osam optuženih izjasnili su se da nisu krivi za ono za što ih tereti potvrđena optužnica.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH traži pritvor za Profu, Generala, policajca MUP-a HNK

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, polovinom januara podiglo je optužnicu u predmetu u kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija, a kojom su obuhvaćeni optuženi Saša Ratković, zvani Sale, rođen 1991. u Trebinju, Dragan Supić, rođen 1974.u Derventi, Tomislav Vidaković, zvani Tomo, rođen 1990. u Dubrovniku, Vladica Rakić, rođen 1981. u Beogradu, Vasilije Stjepić, zvani Profa, rođen 1967. u Brčkom, Mitar Blagojević zvani General, rođen 1986. u Foči, Miroslav Čalija, pripadnik MUP-a HNK, rođen 1975. u Mostaru i Dražen Šiniković, rođen 1980. u Konjicu.

Svi oni nalaze se u pritvoru u Vojkovićima, kao i osumnjičeni organizator grupe Milan matković, koji se nije našao u optužnici jer postupajući tužilac iz Odjela za organizovani kriminal privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH nije uspio da ga ispita, a što je po zakonu obavezan prije podizanja optužnice.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, odnosno pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.

Optuženi su se koristili koruptivnim krivičnim djelima kako bi krivotvorili dokumente za nesmetano međunarodno kretanje članova grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policajac MUP-a HNK tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnim djelima pranja novca i kupovine nekretnina.

Kompletan tekst optužnice možete pročitati ovdje

Nakon što su optuženi negirali krivnju, predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću koje će zakazati početak glavnog pretresa.

Tužilaštvo je ranije najavilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD-a i FBI-a.

Kada je u pitanju Milan Matković, za kojeg se sumnja da je "mozak" ove organizovane grupe, Tužilaštvo je ranije za njega predložilo produženje pritvora, te najavilo da će biti ispitan "čim se za to steknu uvjeti".

Kako nam je danas potvrdila advokatica Čović to se do danas nije desilo.

VEZANI TEKST - Nakon što je sebi zašio usta, Matković se danas pokušao izbosti olovkom u zatvorskom stacionaru

Matkovićevo ispitivanje odloženo je ranije nakon njegovog samopovređivanja u pritvorskoj jedinici u zatvoru u Vojkovićima.

Podsjetimo, par dana prije podizanja optužnice Matković i još nekoliko tada osumnjičenih, a sada optuženih, stupili su u štrajk glađu, a Matković je u znak protesta sebi federom iz hemijske olovke "zašio" usta.

Na to su se odlučili zbog, kako su naveli, povrede njihovih ljudskih prava.

Smatraju da u njihovom predmetu nemaju pravo na nepristrasno suđenje i vođenje istrage zbog, kako su naveli, stalnih pritisaka, kako od medija, tako i od različitih visokih dužnosnika, uključujući i međunarodne dužnosnike koji su u vezi s BiH.

Nekoliko dana poslije, Matković je pokušao sebi nanijeti povrede hemijskom olovkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.