open-navfaktor-logo
search
Pravosudne vratolomije
Traljave istrage i političke zloupotrebe: Dokle se stiglo u predmetima "Memić" i "Dragičević"
Smrt dvojice mladića, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banje Luke, dva su slučaja koja su duboko uzdrmala bh. pravosuđe.
28.06.2020. u 16:15
get url
text

Danas se navršavaju pune dvije godine otkako je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka otvorilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića. Dvije godine poslije, još nema konkretnih informacija dokle je istraga ovog slučaja stigla.

Iz banjalučkog Tužilaštva i dalje tvrde da je istraga u toku, a šta je dosad utvrđeno i kada bi se eventualno mogla očekivati tužilačka odluka, nije poznato.

Tijelo Davida Dragičevića je pronađeno 24. marta 2018. godine na ušću rječice Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Dva dana kasnije, u MUP-u RS-a su na pres konferenciji rekli da se David potukao, opljačkao kuću, a onda sam upao u Crkvenu, te da je njegova smrt zades.

Odluka o provođenju istrage za ubistvo donesena je tek nakon ogromnog pritiska javnosti u RS-u i svakodnevnih protesta građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci, koji su odmah posumnjali u zvaničnu verziju događaja. Proteste je decembru 2018. godine nasilno prekinuo MUP RS-a, nakon čega su zabranjena sva okupljanja neformalne grupe "Pravda za Davida".

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, koji je predvodio proteste na kojima je iznio niz optužbi na račun pojedinih pripadnika MUP-a RS-a koji su, kako tvrdi, ili direktni izvršioci ubistva njegovog sina ili su učestvovali u prikrivanju počinilaca, nakon ovih događaja napustio je BiH iz, kako je naveo, sigurnosnih razloga.

Tužilaštvo RS-a je u međuvremenu donijelo odluku o nesprovođenju istrage protiv pripadnika MUP-a RS-a, koji su na okupljanjima na trgu, ali i u pojedinim medijima, dovođeni u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića, te pokrenulo,a potom i obustavilo istragu protiv direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a željka Karana, koji je obavio obdukciju tijela stradalog mladića.

Na optuženičkoj klupi našla su se samo dvojica krim-tehničara MUP-a RS-a Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, koji su optuženi za "gubljenje" dokaznog materijala, tačnije Davidovog donjeg veša. Nakon što su obojica pred sudom negirala navode optužnice, predmet se nije pomakao s mrtve tačke, a njihov šef nedavno je imenovan za načelnika Odjeljenja za krvne delikte u PU Banja Luka.

Čini se da su istražni organi u RS-u bili ažurni samo kada je u pitanju kažnjavanje građana koji su okupljanjima zahtijevali od njih pronalazak i kažnjavanje ubica ovog mladića. Svima koji su se ovim povodom nastavili okupljati u Banjoj Luci svakodnevno su uručivani prekršajni nalozi, koje ovih dana banjalučki Osnovni sud redom odbacuje. 

Članovi grupe "Pravda za Davida", kao i pravni zastupnik porodice Dragičević, advokat Ifet Feraget, smatraju da Tužilaštvo uopće ne provodi nikakvu istragu u ovom slučaju, već samo kupuje vrijeme i čeka da javnost potpuno zaboravi na ovaj slučaj.

S druge strane, kada je u pitanju smrt Dženana Memića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo uspjelo je okončati istragu, ali na način da je Kantonalni sud u Sarajevu već dva puta donio oslobađajuće presude.

Dženan Memić pod zvanično još nepoznatim okolnostima povrijeđen je 8. februara 2016. dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Preminuo je sedam dana kasnije u bolnici.

Kao što je poznato, Tužilaštvo KS je za smrt Dženana Memića optužilo Ljubu i Bekriju Seferovića, te u optužnici navelo da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Kantonalni sud u Sarajevu, međutim, dva puta je u odnosu na njih donio oslobađajuće presude, u kojima je navedeno da nema dovoljno dokaza da se saobraćajna nesreća zaista i dogodila.

Nakon što je 13. februara po drugi put donesena oslobađajuća presuda, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uložilo žalbu i trenutno se čeka stav Vrhovnog suda FBiH, koji je predmet već jednom vraćao Kantonalnom sudu na ponovno odlučivanje. Tada je Vrhovni sud naložio ponovno vještačenje po vještaku saobraćajne struke, jer su na prvom suđenju Tužilaštvo i odbrana izveli vještake koji su došli do potpuno suprotnih rezultata.

Na ponovljenom suđenju iznesen je nalaz Centra za vještačenje "Zenit" iz Banje Luke, prema kojem nema dokaza da se nesreća dogodila. Tužilaštvo KS je na ovaj nalaz prigovorilo, te ustvrdilo da se ustvari radi o plagijatu nalaza vještaka iz Novog Sada, samo sa izmijenjenim zaključkom. Zbog toga su, kako su informirali javnost, formirali predmet po kojem postupa SIPA koja istražuje po čijem nalogu je on radio nalaz, iz kojeg se, prema tvrdnjama Tužilaštva, vidi da je imao uvid u spis, bio na mjestu događaja itd.

Na potezu je sada Vrhovni sud FBiH, koji će, u slučaju da uvaži žalbu Tužilaštva i ne potvrdi oslobađajuću presudu, za razliku od prvog puta kada je predmet vraćen Kantonalnom sudu, zakazati pretres pred Vrhovnim sudom FBiH.

Advokat Feraget, koji zastupa i porodicu Memić, u više navrata je ponovio da ma kakva odluka Vrhovnog suda bila, da li da potvrdi oslobađajuću presudu ili naloži ponovni pretres pred Vrhovnim sudom, konačna odluka može biti samo oslobađajuće jer "dokazi govore svojim jezikom".

Baš kao i u slučaju Davida Dragičevića, i porodica Dženana Memića u više navrata je organizovala proteste i iznosila niz optužbi na račun pripadnika policije koji su učestvovali u istrazi, ali i svih tužilaca i pojedinih vještaka koji su radili na slučaju. Oni su u oktobru 2018. godine podnijeli i krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić, tadašnje glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, devet kantonalnih tužilaca koji su radili na predmetu, više federalnih tužilaca, sudskih vještaka, policijskih komesara, Dženanove djevojke Alise Mutap, koja je bila sa njim u noći kada je zadobio povrede, te drugih, ukupno oko 50 osoba.

Postupajući po ovoj prijavi Tužilaštvo BiH je u septembru 2019. godine donijelo naredbu o provođenju svojevrsne "istrage o istrazi" protiv više osoba, a u oktobru iste godine je najavljeno i njeno proširenje. Međutim, konkretnih informacija o potezima koje je državno Tužilaštvo dosad poduzelo, zasad nema.

Zanimljivo je da Tužilaštvo BiH, iako su postojale najave da bi moglo preuzeti istragu smrti Davida Dragičevića, to nije učinilo.

Advokat Feraget je u jednom od intervjua kazao "da mu je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić kazala da javi glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilštva Banja Luka Želimiru Lepiru da predmet dostavi na pregled Tužilaštvu BiH", što je on, kako navodi i učinio. S druge strane, kaže Feraget u istom intervjuu, tužilac Lepir mu je kazao "da od glavne tužiteljice očekuje pismeni zahtjev da predmet dostavi".

I dok se tužilaštva tako "dogovaraju da će se dogovoriti", porodice ove dvojice mladića, ali i cjelokupna javnost, i dalje očekuju da neko konačno stavi tačku na ova dva slučaja i utvrdi šta se zaista dogodilo.

U međuvremenu, svjedoci smo, zbog traljavih i neefikasnih istraga, ova dva slučaja se debelo zloupotrebljavaju za različite političke obračune.

Tako je smrt Dženana Memića potezana kao argument svaki put kada je trebalo pridobiti javnost za smjenu policijskog komesara u Kantonu Sarajevo, iako je notorna činjenica da policija sprovodi ono što im Tužilaštvo naredi. Trenutno je na toj funkciji već treći policijski komesar, kojeg, za razliku od njegovih prethodnika (zasad) niko ne "proziva" zbog ovog slučaja, mada se ništa značajno nije promijenilo. To nije ni moguće, iz prostog razloga što policija ne može bilo šta poduzimati bez eventualno neke nove naredbe o (nekoj novoj) istrazi.

U Banjoj Luci je također bilo pokušaja pojedinih političara iz opozicije da iskoriste nezadovoljstvo građana zbog slučaja Dragičević, ali se porodica ovog mladića jasno distancirala od svih političkih partija. U međuvremenu su pripadnici "Pravde za Davida" osnovali svoju političku stranku pod nazivom "Pokret Pravde", a kojeg čine mahom članovi ove neformalne grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.