open-navfaktor-logo
search
Zvanično potvrđeno
Trebao biti u zatvoru, pustili ga uvjetno: Fejzulai Kujtim pobio četvero ljudi u Beču
Fejzulai Kujtim, terorista koji je organizator sinoćnjeg napada u Beču, imao je dvojno državljanstvo, austrijsko i makedonsko.
03.11.2020. u 12:04
get url
text

Prošle godine 25. aprila je uhapšen i osuđen na 22 mjeseca zatvora jer je htio otići u Siriju i tamo se pridružiti tzv. Islamskoj državi.

Međutim, 5. decembra 2019. pušten je na uvjetnu kao mlađi punoljetnik. Drugim riječima, prema kazni od prošle godine, da nije bio pušten na uvjetnu, još bi služio kaznu zatvora.

VEZANI TEKST - Napadač rođen i odrastao u Beču, poznat obavještajnim službama: Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije?

- Terorista na kojeg je policija pucala nakon napada u centru Beča imao je 20 godina, sjevernomakedonske korijene i krivično je kažnjavan - rekao je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Kao što je Nehammer objasnio, u blizini gdje je živio već su se dogodile opsežne velike racije. Konkretno, izvršeno je 15 pretresa kuća i nekoliko osoba je uhapšeno. 

U terorističkom napadu u Beču ubijene su najmanje četiri osobe, a povrijeđeno ih je 17. Kako piše Kurier, sedam je u teškom stanju. Ne zna se njihov identitet. Deset osoba ima manje povrede. 

Nehammer je potvrdio da je Kujrtim na Instagramu objavio nekoliko slika na kojima se zaklinje na vjernost vođi terorističke milicije tzv. Islamske države, na nekima pozira s puškom i mačetom, a ima i slika s hrpom municije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.