open-navfaktor-logo
search
Nije bilo žrtava
Turska osudila napad na konzulat u iračkom Mosulu
Generalni konzulat Turske u iračkom Mosulu u srijedu je bio meta napada.
27.07.2022. u 15:36
get url
text

Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije je osudilo napad u kojem, kako je navelo, nije bilo žrtava.

- Očekujemo da odgovorni budu privedeni pravdi što je prije moguće - navodi se u saopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Pozivajući iračke vlasti da ispune svoje obaveze zaštite diplomatskih i konzularnih predstavništava, Ankara je nazvala "ozbiljnim i značajnim razvojem događaja da je ovaj napad izveden tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a održanog na zahtjev iračkih vlasti".

- Ovom prilikom još jednom ponavljamo naš poziv iračkim vlastima da se fokusiraju na borbu protiv terorizma i da stanu ukraj terorističkom prisustvu na svojoj teritoriji koje predstavlja prijetnju susjednim zemljama i diplomatskim misijama - navodi se u reakciji, misleći pritom na terorističku organizaciju PKK.

Grad Mosul, nekadašnja osmanska teritorija, ima veliku populaciju etničkih Turkmena.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a razgovara se o prošlosedmičnom fatalnom napadu u Duhoku, sjevernom Iraku, za koji Turska kaže da je djelo terorističke grupe PKK, koja se često krije u sjevernom Iraku.

Samo prošle godine u terorističkim napadima koje je izvela PKK u Iraku poginulo je ili povrijeđeno na desetine civila i pripadnika snaga sigurnosti.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su SAD, EU i Turska označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.