open-navfaktor-logo
search
Kandža-Katanac
Turska pokrenula prekograničnu antiterorističku operaciju na sjeveru Iraka protiv terorista PKK-a
Turska je pokrenula novu prekograničnu antiterorističku operaciju protiv terorističke grupe PKK-a na sjeveru Iraka, izjavio je rano u ponedjeljak turski ministar odbrane Hulusi Akar.
18.04.2022. u 08:43
get url
text

Operacija "Kandža-Katanac", u kojoj učestvuju timovi komandosa i specijalnih snaga uz podršku bespilotnih letjelica (UAV), jurišnih helikoptera i artiljerijskih elemenata, posebno je usmjerena na područja Metine, Zap i Avasin-Basyan, dodao je Hulusi Akar.

- Na ovim prostorima se uništavaju skrovišta, skladišta municije, štabovi, sabirne lokacije i tunelska mreža - rekao je on.

U međuvremenu, tursko ministarstvo nacionalne odbrane napominje da je operacija pokrenuta nakon što je utvrđeno da teroristička grupa planira pokrenuti napad velikih razmjera.

Operacija je u skladu s načelima samoodbrane iz Povelje Ujedinjenih nacija, saopćilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay je na Twitteru rekao da Turska ostaje odlučna da nastavi svoju borbu protiv terorističke grupe i njenih sponzora, kako unutar tako i izvan njenih granica.

Operacije Turske "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" pokrenute su 2020. godine kako bi osigurale sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Turske snage sigurnosti provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske, ali i na sjeveru susjednih Iraka i Sirije. PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.