open-navfaktor-logo
search
Inovativan sistem
Turski Roketsan razvio sistem za usmjeravanje energije: Alka je noćna mora za dronove
Alka se na testiranjima pokazala kao vrlo uspješna u eliminiranju prijetnji od ručno izrađenog eksploziva, dronova s vatrenim oružjem, špijunskih dronova, ali i napada u koje je uključen veći broj bespilotnih letjelica  
08.05.2019. u 12:51
get url
text

Vodeća turska kompanija u oblasti obrambene industrije Roketsan razvila je novi sistem za usmjeravanje energije Alka, a riječ je o inovativnom sistemu koji se koristi u borbi protiv terorizma, najčešće pri neutraliziranju dronova, javlja Anadolu Agency (AA) 

Roketsan, koja je vodeća turska kompanija u proizvodnji raketa, sistem za usmjeravanje energije Alka prvi put je predstavila na Međunarodnom sajmu odbrambene industriji (IDEF) u Istanbulu. 

Alka se na testiranjima pokazala kao vrlo uspješna u eliminiranju prijetnji od ručno izrađenog eksploziva, dronova s vatrenim oružjem, špijunskih dronova, ali i napad u koje je uključen veći broj bespilotnih letjelica. 

Direktor za napredne tehnologije u Roketsanu Ugur Kayasal je novinaru AA kazao kako je ova kompanija Alku razvila zahvaljujući vlastitim resursima. 

Prema njegovim riječima, Alka sadrži sistem za lasersko uništavanje, kao i eletromagnetski sistem miješanja. 

-Zahvaljujući tome, ovo je vrlo učinkovit sistem u borbi protiv dronova i drugih letjelica koji se koriste u terorističkim napadima. Istovremeno, omogućava daljinsko praćenje ručno izrađenih eksploziva. Sistem precizno prati cilj, a putem radarskog i elektrooptičkog sistema koji posjeduje sposobnost istovremenog praćenja više ciljeva, koje potom uništava. Ovim sistemom trenutno je zaštićen jedan od objekata Roketsana - kazao je Kayasal.

Na projektu rađeno pet godina

Dodao je kako je kompanija na ovom sistemu radila četiri do pet godina, te kako se u posljednje dvije godine radilo na samom vozilu koje nosi ovaj sistem. 

-Pogoditi dron oružjem ili bacačem granata je vrlo teško. Zbog toga mi moramo na prijetnje odgovoriti inovativnim oružjem. U tom smislu radimo na tome da pomoću sistema za usmjeravanje energije uklonimo svaku prijetnju - kazao je Kayasal. 

Roketsan

Naglasio je kako je Alka prošla sve neophodne testove te se pokazala kao vrlo efikasan i učinkovit sistem. 

Posebno učinkovit protiv dronova

Alka ima sposobnost da usjmeri elektromagnetsku i lasersku energiju prema određenom području, a time korisniku daje mogućnost elektromagnetskog miješanja kako bi se spriječilo djelovanje jednog ili više dronova. Alka pomoću ovih sposobnosti daje i mogućnosti elektromagnetskog i laserskog uništavanja dronova sa sigurne udaljenosti. 

Alka sistem usmjerava energiju na udaljenost i do četiri kilometra, a ima sposobnost da uništi cilj na daljini od 500 metara. 

dron

Obzirom da Alka pojačano i s velikom preciznošću usmjerava energiju prema meti, može pogoditi cilj na željenoj tački i tako spriječiti vanjsko oštećenje. Trošak sistema, koji se može koristiti u dnevnim i noćnim uvjetima, i koji reagira brzinom svjetlosti, znatno je manji od konvencionalnog oružja i municije. 

Smatra se da je ovaj mobilni sistem idealno rješenje za stambenu protuzračnu odbranu kritičnih objekata, kao što su brodovi, komande, baze, luke i drugi strateški objekti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.