open-navfaktor-logo
search
Polovica nezadovoljna
U BiH najbolje plaćeni generalni direktori, zarađuju 6,5 puta više od čistača
U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su i najmanje plaćeni, a više od polovice zaposlenih nezadovoljno je svojim primanjima u odnosu na radne zadatke.
23.09.2023. u 09:21
get url
text

Prema podacima servisa Plata.ba, najbolje plaćena pozicija u BiH je generalni direktor čija prosječna mjesečna plaća iznosi 4.570 maraka, zatim country manager (4 244 KM), IT arhitekt (3.559 KM), lizing direktor (3.549 KM), IT direktor (3.536 KM), direktor prodaje (3.462 KM), vodeći programer (3.424 KM), direktor sektora bankarstva (3.231 KM), izvršni direktor (3.062 KM), direktor marketinga (3.053 KM), financijski menadžer (3.025 KM).

Uz menadžere i zaposlenike u IT sektoru, među prvih dvadeset najplaćenijih su i advokati koji prosječno mjesečno zarađuju 2.695 maraka.

S druge strane, najmanje zarade čistači, čija prosječna mjesečna plaća iznosi 709 maraka, slijede šivači (724 KM), portiri (733 KM), njegovatelji starijih osoba (736 KM), rezači tkanine (745 KM), krojači (758 KM), radnici pogrebne službe (785 KM).

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je provedeno unutar Alma Career, vodeće grupacije na tržištu usluga zapošljavanja u 12 zemalja istočne i srednje Evrope, a koje je obuhvatilo i BiH, u odnosu na prosjek, radnici u BiH češće se osjećaju podcijenjenima od strane poslodavaca. Čak 55 posto zaposlenih u našoj zemlji tvrdi kako im je plaća preniska, uzimajući u obzir radne zadatke, dok otprilike 27 posto radnika trenutnu plaću ocjenjuje adekvatno, odnosno razumno.

Prema podacima portala MojPosao.ba i na temelju razmjene informacija s poslodavcima, najviše radnika nedostaje na području sjeverne Bosne, kao i na području Hercegovine.

- Osim deficita konkretno radnika u određenim zanimanjima i imajući u vidu da je sve manje ekonomsko aktivno-sposobnog stanovništva, da li radnici teže dolaze u ovim regijama jer imajući u vidu geografsku poziciju, isti se lakše odlučuju na odlazak u inostranstvo da rade zbog bolje plaćenih poslova i radnih uvjeta - rekli su Feni s portala MojPosao.ba.

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt.

- U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini - dodaju iz sovog portala.

Istovremeno, žene su i dalje manje plaćene od svojih muških kolega. Prema podacima koji su dostupni na platformi Plata.ba (za proteklih godinu dana), žene u BiH zarađuju 14,8 posto manje od muškaraca.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća zaposlenih u Bosni i Hercegovini u julu ove godine iznosila je 1.262 marke, dok je sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za august ove godine 3.322,90 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.