open-navfaktor-logo
search
Pranje novca
U Federaciji BiH enormno porastao broj sumnjivih transkacija u bankama
Banke za pola godine prijavile 65 sumnjivih klijenata, Finansijsko-obavještajni odjel tražio dostavu podataka za jednog klijenta
23.09.2019. u 07:49
get url
text

U prvoj polovici ove godine banke su, po izvještajima o gotovinskim transakcijama od 30.000 KM ili više, povezanim i sumnjivim transakcijama, koje dostavljaju Agenciji za bankarstvo FBiH (FBA), izvijestile Finansijsko-obavještajni odjel (FOO) o ukupno 137.385 transakcija u ukupnoj vrijednosti od 6.756.063.928 KM. Broj transakcija je za 2,6 posto viši u odnosu na isti period prethodne godine, a povećan je i njihov iznos, za 0,5 posto. 

Navedeno je to u informaciji o subjektima bankarskog sistema Federacije BiH sa stanjem na dan 30.06.2019. godine, koji je objavila FBA.

- U istom izvještajnom periodu banke su izvijestile o ukupno 53 sumnjive transakcije (za 89,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine) u ukupnoj vrijednosti od 4.050.134 KM (za 162 posto više). U posmatranom izvještajnom periodu banke su prijavile 65 sumnjivih klijenata (za 4,8 posto više). FOO je tražio dostavu podataka za jednog klijenta – navode iz FBA.

Kako zaključuju iz Agencije, podatak da je broj i vrijednost sumnjivih transakcija i broj prijavljenih sumnjivih klijenata povećan, upućuje na zaključak da su banke unaprijedile kontrole, te da posvećuju veću pažnju praćenju transakcija i aktivnosti klijenata. Posebno je izražen trend rasta transakcija prijavljenih nakon izvršenja, što ukazuje da su banke veću pažnju posvetile korektivnom praćenju transakcija. 

- O preventivnom djelovanju banaka može se govoriti u četiri slučaja, kada su banke izvještaje o sumnjivim transakcijama dostavile FOO-u prije izvršenja transakcije. Ovo upućuje na zaključak da bi banke trebale da posvete više pažnje analizi transakcija prije izvršenja - navedeno je u informaciji. 

Na osnovu statističkih podataka i dokumentacije prikupljene u pripremi kontrole sadržane u evidencijama FBA, kao i podataka i dokumentacije prikupljene u toku kontrole u bankama, izvršena je ocjena rizičnog profila banaka, koji predstavlja mjeru, odnosu procjenu strukture i nivoa rizika od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kojem je ili kojem bi banka mogla biti izložena u svom poslovanju. 

Kako zaključuju iz FBA, temeljem ocjene mjere koje banke poduzimaju u cilju zaštite od zloupotrebe u svrhu pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti i ocjene potencijalnih prijetnji od toga, može se zaključiti da je bankarski sektor većim dijelom usklađen sa standardima za sprječavanje pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.