open-navfaktor-logo
search
Agresija
U izraelskom granatiranju škole agencije UN-a u Gazi ubijeno deset Palestinaca
Najmanje deset Palestinaca je ubijeno, a 15 povrijeđeno u ponedjeljak kada su izraelske snage granatirale školu Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u kojoj su se sklonile stotine raseljenih u naselju Al-Rimal zapadno od grada Gaze.
29.01.2024. u 13:11
get url
text

Palestinski medicinski izvori u medicinskom kompleksu Al-Shifa objavili su da je izraelska vojska sinoć na naselje Al-Rimal izvela zračne i artiljerijske napade, najintenzivnije u više od mjesec dana nakon povlačenja vojnih vozila iz tog područja sredinom decembra.

Izraelska vojska u ponedjeljak je ubila palestinskog mladića u blizini grada Betlehema na južnoj okupiranoj Zapadnoj obali pri navodnom napadu nožem na vojnike, objavila je izraelska javna televizija KAN, prenosi Anadolija.

Očevici su za Anadoliju ispričali da je izraelska vojska otvorila vatru na Palestinca, za kojeg se vjeruje da je učenik, na ulazu u grad Teqoa u blizini Betlehema.

- Vojska je zatvorila to područje i spriječila civile i medicinske timove da dođu do mjesta incidenta - dodali su.

KAN je objavio da je 16-godišnji Palestinac pokušao da izbode vojnike na lokaciji u blizini naselja Teqoa u bloku Gush Etzion.

- Među izraelskim vojnicima nije bilo povrijeđenih - dodaje se.

Tenzije rastu širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa početkom oktobra prošle godine. Prema navodima Tel Aviva u Hamasovom napadu ubijeno je 1.200 ljudi.

Najmanje 26.422 Palestinca su od tada ubijena, a više od 65.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.​ Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.