open-navfaktor-logo
search
Pravomoćna presuda
U međuvremenu i supruzi pucao u glavu: Husejnoviću sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva poznanika
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34), optuženog da je prije dvije godine godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti poznanika N. A.  
25.10.2023. u 16:06
get url
text

VEZANI TEKST - Uhapšen nakon pucnjave u naselju Prutače

Nakon suđenja za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja, on je pred pravosuđem distrikta Brčko pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam i po godina. Do sada najviša kazna za pokušaj ubistva, koju mu je izrekao Osnovni sud, potvrđena je pred Apelacionim sudom koji je u cijelosti odbio žalbu optuženog na prvostepenu presudu iz januara ove godine, saopćilo je Tužilaštvo.

Husejnović je procesuiran i pravosnažno osuđen jer je 10. marta 2021. godine, oko 3 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga ubije.

Kako se navodi u optužnici, koju je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo, Husejnović je prema N. A. ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život. Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Po okončanju istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Husejnovića  optuživši ga za krivično djelo ubistva u pokušaju, te  za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijelova za oružje. Nakon suđenja pred Osnovnim sudom, on je u januaru ove godine nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci.

Za pokušaj ubistva njemu je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta - pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, koji će biti uništen.

Odbivši nedavno u cijelosti žalbu odbrane optuženog, Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu, koja je tako postala pravosnažna.

VEZANI TEKST - Nakon što je pokušao ubiti i suprugu: Osman Husejnović upućen u zatvor

Pored osude za ranija krivična djela, Tužilaštvo vodi još jednu istragu protiv Husejnovića zbog pokušaja ubistva, budući da je osumnjičen da je 4. juna ove godine u istom naselju pokušao lišiti života i suprugu R. Š.

Sumnja se da je ispred stana, gdje se skrivao izbjegavajući upućivanje u zatvor, iz pištolja kojeg je kao i ranije nelegalno posjedovao, pucao na suprugu u namjeri da je liši života.

- Napominjemo da se Osman Husejnović već nalazi na izdržavanju kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je krajem prošle godine osuđen zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga - naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.