open-navfaktor-logo
search
Poreska uprava
U RS-u manje prihoda od poreza na dohodak, više od doprinosa
Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji iznosi 82,3 miliona KM, što je za 21,1 milion maraka manje u odnosu na isti period prošle godine
04.06.2019. u 11:35
get url
text

Poreska uprava Republike Srpske (RS) je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno milijardu i 37 miliona maraka, što je za 25,4 miliona KM ili tri posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kada su u pitanju direktni porezi, u periodu januar-maj ove godine naplaćeni su u iznosu od 236,2 miliona maraka, što je za tri procenta manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji iznosi 82,3 miliona KM, što je za 21,1 milion maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS-u.

Porez na dobit je u prvih pet mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 138,6 miliona KM, što je za 13,6 miliona maraka ili 11 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Što se tiče naplate poreza na nepokretnosti, ona je iznosila 8,9 miliona KM, što je za tri procenta manje nego u uporednom periodu, dok je naplata poreza na upotrebu držanje i nošenje dobara veća za devet procenata.

- Naplata doprinosa je u prvih pet mjeseci ove godine nastavila značajan rast, te je naplaćeno 634,7 miliona KM, što je za 45,2 miliona KM ili osam posto više nego u istom periodu prošle godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 359 miliona maraka ili 24,3 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja uplaćeno 228,4 miliona maraka što je više za 17,7 miliona u odnosu na uporedni period – saopćeno je iz Poreske uprave RS-a.

Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 30,3 miliona KM ili sedam posto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje ubrani u iznosu od 14,9 miliona KM ili osam procenata više.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-maj ove godine ostvarena je naplata od 164,6 miliona KM, što je za jedan procent manje nego u istom periodu 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.