open-navfaktor-logo
search
Netanyahu ignorisao
Upozorenje izraelske obavještajne službe vladi: Ograničenje u Al-Aksi tokom ramazana može dovesti do vjerskog rata
Direktor Izraelske agencije za unutrašnju sigurnost Shin-Bet (Shabak) Ronen Bar je navodno upozorio vladu da bi ograničavanje ulaska Palestinaca u džamiju Al-Aksa tokom ramazana "moglo dovesti do muslimansko-jevrejskog sukoba".
20.02.2024. u 14:05
get url
text
FOTO: Autor: Anadolija

Prema vijestima izraelske državne televizije KAN, Bar je na sigurnosnom sastanku na kojem je premijer Benjamin Netanyahu naredio zabranu ulaska Palestinaca u Al-Aksu tokom ramazana, naveo da bi uvođenje ograničenja Palestincima dovelo do ljutnje i reakcija i ova situacija bi dovela do reakcije Hamasa.

Bar je upozorio ministre koji su prisustvovali sastanku da bi ograničenja mogla dovesti do muslimansko-jevrejskog sukoba.

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir ranije je dao izjavu na svom X nalogu na društvenim mrežama, pozivajući da se Palestincima zabrani ulazak u Al-Aksu tokom ramazana.

U vijesti koju je 18. februara objavila izraelska televizija "Channel 13", navedeno je da je Netanyahu odobrio zabranu ulaska Palestinaca u Al-Aksu tokom ramazana, uprkos Barovim upozorenjima da će doći do sukoba između Palestinaca i policije.

Izraelski premijer je jučer tvrdio da je odluka o "ograničavanju ulaska Palestinaca u džamiji Al-Aksa tokom ramazana uzeta na uravnotežen način, uzimajući u obzir sigurnost".

Nisu date detaljne informacije o tome ko može klanjati u Al-Aksi i kakva će se ograničenja primjenjivati.

Hamas je, s druge strane, odluku Izraela da Palestincima ograniči ulazak u džamiju Al-Aksa tokom ramazana ocijenio "produbljivanjem cionističkog kriminala i vjerskog rata".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.