open-navfaktor-logo
search
Smrtna kazna
Uprkos molbama i peticijama: SAD pogubio čovjeka koji je kao 18-godišnjak počinio ubistvo
Sjedinjene Američke Države (SAD) pogubile su u četvrtak osuđenog zločinca Brandona Bernarda (40), uprkos prigovorima nekih porotnika na njegovom suđenju koji su tražili od Trumpove administracije da pokaže milost.
11.12.2020. u 08:18
get url
text
Brandon Bernard
Brandon Bernard

Bernardova smrt je deveto smaknuće od kada je državni tužilac William Barr početkom ove godine nastavio primjenjivati ​​saveznu smrtnu kaznu nakon 17-godišnje pauze.

Bernard je osuđen na smrt 2000. godine zajedno s suučesnikom Christopherom Vialvom zbog krađe automobila i ubistva Todda i Stacie Bagley na udaljenom dijelu vojne baze Fort Hood u blizini Killeena u Teksasu.

Vialva je oteo i ubio par iz neposredne blizine dok su ležali u gepeku automobila. Poslije je Bernard zapalio automobil. U vrijeme zločina Bernard je imao 18, a Vialva 19 godina.

Trojica ostalih uključenih u otmicu i ubistvo nisu bili punoljetni kad se zločin dogodio i izbjegli su smrtnu kaznu. Dvoje je već pušteno iz zatvora.

Pet porotnika sa suđenja dvojici muškaraca podržalo je Bernardovu molbu za pomilovanje, rekavši da su njegovi advokati loše odradili posao braneći ga na suđenju. Iako se i dalje slažu da su i Bernard i Vialva krivi, rekli su da Bernard izgleda nije namjeravao ubiti Bagleyjeve.

Pola miliona ljudi potpisalo je peticiju tražeći od predsjednika Donalda Trumpa da mu zamijeni kaznu doživotnim zatvorom, posebno ističući njegovu nezrelost u vrijeme zločina i dobro ponašanje u zatvoru.

- Sa 18 godina i nekoliko mjeseci mozak mu se nije završio razvijati - posebno je molila zvijezda reality TV-a Kim Kardashian.

No Vialvu i Bernarda savezni je sud 2000. godine osudio na smrt. Prvi je primio smrtonosnu injekciju u septembru u zatvoru Terre-Haute. Drugi je doživio istu sudbinu u četvrtak navečer, nakon što je Vrhovni sud odbio konačnu žalbu.

- Brandonovo pogubljenje mrlja je na američkom pravosudnom sistemu - rekao je njegov advokat Robert C. Owen.

- Brandon je počinio strašnu grešku kad je imao 18 godina, ali on nije nikoga ubio i nikada nije prestao osjećati sram i duboko kajanje zbog svojih djela – dodao je.

Uprkos predsjedničkom porazu Donalda Trumpa, koji on odbija priznati, njegova vlada do 20. januara planirala još četiri pogubljenja, iako je već 131 godinu tradicija da odlazeći predsjednici odgađaju smaknuća u očekivanju dolaska njihovih nasljednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.