open-navfaktor-logo
search
Vanredno stanje
Vatra uništila najveći migrantski kamp u Grčkoj , policija sprečava migrante da dođu do gradova
Vatra je uništila najveći grčki migrantski kamp, prebukirani objekat Moria koji se nalazi na otoku Lezbos.
09.09.2020. u 17:00
get url
text

Oko 25 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila borilo se s plamenom, dok su migranti evakuirani. Neki od nji su povrijeđeni usljed izlaganja dimu. Nejasno je kako su požari izbili - neki za to krive migrante, a drugu lokalno stanovništvo, piše BBC.

Policija je blokirala ceste koje vode iz kampa kako bi spriječila izbjegle migrante da uđu u obližnje gradove.

Hiljade migranata sada su bez smještaja, a vlasti se trude pronaći im novo sklonište. Zbog ovog događaja, Vlada je proglasila četverodnevno vanredno stanje.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas požar je nazvao "humanitarnom katastrofom" i objavio tvitove o "raspodjeli izbjeglica među onima koji su ih spremni ići u EU".

Neki od mještana navodno su napali i spriječili migrante da prođu kroz obližnje selo nakon što su pobjegli iz planina.

U saopćenju UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, navodi se kako su svjesni "napetosti" između stanovnika obližnih gradova i migranata.

- Pozivamo sve na suzdržanost - navode, te dodaju kako traže od svih onih koji su bili u kampu "da ograniče kretanje i ostanu u blizini, jer se nalazi privremeno rješenje za njihovo sklonište".

U Moriju živi oko 13.000 ljudi, što je četiri puta više od broja osoba koji se zvanično u kamp može smjestiti. Prema informacijama kojima raspolaže InfoMigrants, oko 70 posto osoba u kampu je iz Afganistana, ali tamo žive i ljudi iz više od 70 različitih zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.