open-navfaktor-logo
search
Ublažavanje koronakrize
Više od 11 miliona KM pomoći poljoprivrednicima i izvoznicima, šest miliona za gradski autoput u Sarajevu
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela je nekoliko odluka o finansijskoj pomoći poljoprivrednicima, izvoznicima, Željeznicama FBiH i za izgradnju gradske ceste u Sarajevu.
22.12.2020. u 16:56
get url
text
Vlada FBiH
Vlada FBiH

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada FBiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila Odluku o dodjeli finansijske pomoći izvozno orjentiranim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u okolnostima pandemije COVID-19.

Sredstva u ukupnom iznosu od osam miliona 199.933 KM bit će dodijeljena za 31 izvoznika iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Sredstva su osigurana u budžetu FBiH za 2020. godinu. 

Podsjetimo Federalna vlada je ovom uredbom u tekućoj godini kao pomoć privredi izdvojila 90 miliona maraka.

Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli tri miliona maraka JP Željeznice Federacije BiH, zbog posljedica koronakrize, a namijenjena su za isplatu plaća, isključivo do visine minimalno utvrđene bruto plaće u Federaciji BiH, uključujući doprinose i pripadajuće poreze i tekuće troškove poslovanja.

Vlada FBiH izmijenila je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava Kapitalni transferi javnim poduzećima-Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kojom je za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu, dionica Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša predviđeno šest miliona maraka, implementator JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Ova sredstva namijenjena su za projektiranje, reviziju, izvođenje radova, nadzor radova, te izradu studije optimizacije željezničke infrastrukture u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Vlade FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.