open-navfaktor-logo
search
Nakon sporazuma
Vođa razbojničke grupe koja je pljačkala po Sarajevu osuđen na pet i po godina zatvora
Avdagić je rukovodio kriminalnom grupom koja je od 2013. do 2016. godine počinila više od stotinu krivičnih djela
26.09.2019. u 21:12
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je danas presudu kojom je Sabriju Avdagića iz Sarajeva osudio na pet i po godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa razbojništvima i krađama, potvrđeno je za Faktor iz Tužilaštva KS.

Kako nam je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, presuda je rezultat sporazuma koji je Avdagić sklopio sa Tužilaštvom, a čijim potpisivanjem se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na visinu kazne koju mu Sud izrekne. 

Oteli pola miliona

Avdagić je rukovodio kriminalnom grupom koja je od 2013. do 2016. godine počinila više od stotinu krivičnih djela. 

Predmet protiv Avdagića je izdvojen u odnosu na ostale članove grupe, kojima se sudi još od 2016. godine. 

Ostali članovi ove grupe su Jasmin Bešo, Jasmin Hasić, Amar Bašić, Kenan Brbović, Haris Zuko, Anel Botić, Samir Dževlan i Fahro Kahriman, kojima se nastavlja suditi. 

Pojedini od članova iste grupe već su ranije osuđeni nakon priznanja krivice. 

Tužilaštvo u Sarajevu, nakon okončane istrage, podiglo je optužnicu protiv ukupno 11 osoba koje se terete da su članovi razbojničke grupe kojom je rukovodio Avdagić, a koja je pljačkajući trgovine u Sarajevu, otela oko pola miliona maraka.

Na teret im je stavljen organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima teška krađa, razbojnička krađa, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i izazivanje opće opasnosti.

Prema navodima optužnice, članovi ove organizirane kriminalne grupe terete se da su od septembra 2013. do juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona počinili 128 krivičnih djela.

Od toga, više od 120 razbojničkih i teških krađa u prodajnim objektima Konzuma, Amko komerca, benzinskih pumpi, kioska i dr., iz kojih su krali cigarete i sefove s novcem. Time su oštetili pravne osobe u iznosu od oko pola miliona maraka.

Sukobi s policijom

Korištenjem motorola, ova organizirana kriminalna grupa prisluškivala je policiju na terenu kako bi znali njihovo kretanje u vrijeme izvršenja krivičnih djela. Tokom krađe, protupožarnim aparatima uništavali su tragove kako ne bi bili otkriveni. Koristili su i ukradene automobile, koje su nakon krivičnih djela palili. Istovremeno, u nekoliko navrata koristili su i policijske blinkere na automobilima kako bi izbjegli zaustavljanje.

Tokom istrage utvrđeno je da je ova organizirana grupa u tri navrata došla u sukob s policijom i zaštitarima, prilikom kojeg su koristili i oružje.

Član ove grupe bio je i 25-godišnji Nedim Delić, ubijen u razmjeni vatre s policijom na Ilidži krajem juna 2016. godine. Tada su Botić, Bešo, Dževlan i Delić, naoružani upali u Amko Komerc u Vogošći, koji su pokušali opljačkati. Nakon policijske potjere, zapucali su na policiju na Ilidži, da bi u unakrsnoj vatri ubijen Delić, dok su trojica uhapšena. Dževlan je također tokom pucnjave ranjen u nogu. Nakon ovog događaja, klupko se počelo odmotavati, te su daljom istragom identifikovani i ostali članovi grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.