open-navfaktor-logo
search
Predsjednica EK
Von der Leyen: EU radi na zajedničkom odgovoru Rusiji, jedinstven stav članica
Evropska unija radi na zajedničkom odgovoru na pismo koje su njene brojne članice primile od Rusije u ovoj sedmici u kome se traže sigurnosne garancije, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak.
03.02.2022. u 18:56
get url
text

Rusija je prinudila vojni savez NATO pod američkim vodstvom i 57-članu Organizaciju za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) da pregovaraju oko regionalne sigurnosti gomilanjem oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, istovremeno negirajući optužbe da planira napasti susjednu zemlju.

- Radimo na koordinaciji našeg odgovora, mi smo jedinstveni u Evropskoj uniji, i jasno je šta će taj odgovor odražavati - odražavat će to jedinstvo - izjavila je Von der Leyen novinarima tokom posjete Helsinkiju.

Rusija je u ovoj sedmici pisala članicama NATO-a i OSCE-a, među kojima je i Finska, tražeći zakonski obavezujuće garancije.

- Prvo i osnovno je da Rusija treba deeskalirati situaciju - izjavila je novinarima finska premijerka Sanna Marin, s kojom se Von der Leyen sastala u Helsinkiju, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.