open-navfaktor-logo
search
Ostali bez domova
Voz pretvoren u privremeni smještaj za skoro 1.000 preživjelih u zemljotresu u Hatayu
Oko 1.000 ljudi, koji su morali da napuste svoje uništene ili teško oštećene kuće nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Tursku, privremeno su smješteni u 27 vagona, od kojih su 22 sa spavaćim sobama, na željezničkoj stanici Iskenderun u Hatayu.
06.03.2023. u 15:37
get url
text

Sengul Kurtarici jedan je od onih koji su ostali bez krova nad glavom. Sada je privremeno smješten u vagonu voza u kojem se nikada nije vozio. Boraveći sa sinom i suprugom u vagonu, 44-godišnji Kurtarici dočekuje i svoje goste koji dolaze da ga vide.

Ispričao je i o trenutku kada je područje gdje je živio pogodio zemljotres. 

- Ustali smo kada je počelo da se trese. Onda sam mislio da pozovem sina. Svako od nas je negdje otišao. Onda kada je zemljotres prestao, izašli smo. Kuća nije srušena, ali je uništena unutra - rekao je Kurtarici.

FOTO: AA

Kako je kazao, nakon zemljotresa voz je njihov novi dom. 

- Spavamo ovdje, za sada je dobro. Bolje je nego ostati napolju. Mnogo ljudi se razboljelo jer je bilo vani. Prvi put sam u vozu - izjavio je Kurtarici.

Yilmaz Cucuk je sa suprugom, kćerkom i unucima smješten u vozu.

Kako je kazao, dva dana nakon zemljotresa živjeli su napolju, a onda su došli u voz.  Cucuk je rekao da je voz trenutno sigurniji od njihove kuće. 

- Bar nemamo strah kao kod kuće - pojasnio je Cucuk koji je dodao da su kao jedna velika porodica u vozu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.