open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić zatražio da KFOR preuzme brigu o sigurnosti na sjeveru Kosova
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je u utorak da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Policije Kosova.
26.09.2023. u 12:39
get url
text

Vučić je to zatražio u Beogradu tokom susreta s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, tzv. Kvinte te šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Giaufretom.

- Ponovio sam stavove Srbije o posljednjim događajima na Kosovu i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije. Također, postavio sam pitanje i zašto je kosovska policija odbila EULEX da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriju sjevera Kosova - napisao je Vučić na Instagramu.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. septembra kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova, području naseljenom većinom Srbima.

U sukobima koji su uslijedili između te naoružane grupe i policije ubijena su četverica napadača, a uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su učestvovale u napadu.

Kosovska policija je nakon preuzimanja kontrole nad manastirom u selu Banjska pronašla veliku količinu oružja i vojne opreme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.