open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Zajedno s rođakom u sačekuši ubio ženinog ljubavnika: Ukinuta presuda Kovačeviću i Miroviću
Vrhovni sud RS-a ukinuo je presudu Bošku Kovačeviću (30) i Peri Miroviću (45) koji su nepravosnažno bili osuđeni na po 12 godina i četiri mjeseca zatvora za ubistvo Davora Vitića (33) iz Milića, ljubavnika Kovačevićeve supruge.
22.10.2020. u 09:10
get url
text

Vitić je ubijen 21. jula 2018. godine na lokalnom putu u mjestu Bogaz kod Han Pijeska.

- Djelimičnim uvažavanjem žalbi okružnog javnog tužioca u Istočnom Sarajevu i branilaca optuženih Boška Kovačevića i Pere Mirovića, preinačava se presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, tako da se optuženi Pero Mirović, za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, za koje je tom presudom oglašen krivim, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, dok se ta presuda, u dijelu koji se odnosi na optužene Boška Kovačevića i Peru Mirovića i krivično djelo teško ubistvo, a optuženog Кovačevića i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, ukida i u tom dijelu predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje - kazala je za Faktor sekretar Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović.

Na ranijem žalbenom ročištu, tužilac Svjetlana Brković je istakla da se žalba zasniva na dva osnova - pogrešno utvrđeno činjenično stanje samo za optuženog Kovačevića u vezi s nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja, te drugi koji se odnosi na visinu kazne obojici.

Ona je ocijenila da je 12 godina i četiri mjeseca zatvora za teško ubistvo, preblaga kazna.

Braniteljica Kovačevića, advokatica Belma Džuho-Balijagić je navela da je došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, dok je branilac Mirovića, advokatica Vesna Tupajić-Škiljević, ukazala da se ne radi o klasičnom saizvršilaštvu niti teškom ubistvu, kao i da njen branjenik nije poznavao ubijenog niti je imao motiv.

Prema optužnici, prije ubistva Kovačević je putem Facebooka i mobitela primio prijeteće i uvredljive poruke od Vitića. Dogovorili su da se nađu, a kada je Vitić svojim "golfom 2" stigao na dogovoreno mjesto i ugledao optuženu dvojicu kako mu s puškama idu u susret, pokušao je rikvercom pobjeći unazad, ali mu nije uspjelo. Kovačević i Mirović su repetirali oružje i zapucali.

U optužnici se ističe da su ispalili dva hica, a Vitić je pogođen u čelo i preminuo je na mjestu događaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.