open-navfaktor-logo
search
Sukobi u Pojasu Gaze
Zapad decenijama blagonaklon prema Izraelu, podrška Palestincima arapske braće nikad nije efektna
Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator, govorio je o najnovijoj eskalaciji sikoba u blokiranom Pojasu Gaze.
08.10.2023. u 12:18
get url
text
Boško Jakšić
Boško Jakšić

- Reakcija međunarodne zajednice je potpuno očekivana. Ona je na linijama savezništava na Bliskom istoku. Prije svega Amerikanci, a onda i Evropska unija, su na strani Izraela, podržavaju njegovo pravo da se brani i uzvrati na napade (Hamasa), koji su označeni kao teroristički. S druge strane imamo umjerenija reagiranja arapskog svijeta, prvenstveno prozapadno orijentiranih arapskih zemalja koje ne idu previše daleko, ali upozoravaju i pozivaju na deeskalaciju konflikta, pozivaju na pokušaj mirnog rješenja, da se što prije proglasi neko primirje. Reagiranja su apsolutno očekivana - objašnjava Jakšić za Al Jazeeru

U Izraelu je na vlasti najekstremnija vlada u historiji te države, čiji su postupci doveli do eskalacije nasilja, rušenja palestinskih domova i naseljavanja izraelskih doseljenika, ali reakcije međunarodne zajednice na to bile su "mlake", iako se također radi o kršenju međonarodnih sporazuma.

- Decenijama koliko traje okupacija smo svjedoci blagonaklonog odnosa međunarodne zajednice, prije svega vođene Amerikancima, prema Izraelu. Svi pokušaji osude ponašanja Izraela, uključujući i širenje njihovih ilegalnih naselja, kakvim su proglašeni po međunarodnom pravu, ali se i dalje šire, oni su uglavnom blokirani vetom SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a. 

Imamo status quo situaciju u kojoj je Izrael u poziciji da češće "kapitališe" na svom ponašanju za razliku od Palestinaca koji imaju obećanu podršku arapske braće, ali ona nikada nije niti efektna, niti dovoljo snažna. Takav je odnos snaga i u ovom trenutku. 

Ono što je relativno novo je to da upravo zbog ove najdesnije vlade u izraelskoj historiji, Izrael postaje meta kritika, uključujući i najvećeg saveznika, Bidenovu administraciju - navodi Jakšić. 

Kako objašnjava, Palestinci se nalaze u situaciji koja ne obećava i ona jeste osjećaj bespomoćnosti, beznadežnosti. 

- To neizbježno onda vodi radikalizaciji - navodi Jakšić. 

Hamas je, dodaje Jakšić, bez obzira na epilog zabilježio "efektnu pobjedu". 

- Ali, jasno je da islamisti iz Gaze, uprkos podršci Irana, nemaju ni oružja ni ljudstva za neku konačnu pobjedu. Palestinci koji su upali na teritoriju gdje drže nekoliko sela i mjesta neće moći dugo tu izdržati. Oni ili će biti ubijeni ili će se morati povući - objašnjava Jakšić. 

Izrael se, dodaje, neće ustezati od prekomjerne upotrebe sile kao što je to pokazao i u ranijim ratovima u Gazi. 

Cijeli snimak i Jakšićevu analizu možete pogledati u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.