open-navfaktor-logo
search
Poljoprivreda i politika
Zašto Košarac ne predlaže zaštitne mjere i za zemlje CEFTA-e, štiti li na taj način Srbiju?
Prijedlozi ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca da se odlukom Vijeća ministara uvedu prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine samo bi djelimično riješili probleme domaćih proizvođača uzrokovanim prekomjernim uvozom, smatraju poljoprivrednici u cijeloj državi.
24.02.2021. u 21:41
get url
text

Naime, iz ovog prijedloga izuzete su zemlje članice CEFTA-e, među kojima je i Srbija, pa se odmah stvorila opravdana sumnja da ministar Košarac, kadar SNSD-a, ne želi da se zamjeri Beogradu.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici danas sa Košarcem: "Sporan je uvoz i iz zemalja koje nisu EU"

- Naravno da je u pitanju čista politika. Prave priču u kojoj će Srbija "mastiti brke", a svima je poznato da se značajne količine uvoze upravo iz ove zemlje. Ukoliko zemlje CEFTA-e budu izuzete iz ovog prijedloga, onda će članice EU-a svoj izvoz u BiH najčešće plasirati upravo preko Srbije.

Zbog toga i članice CEFTA-e moraju biti obuhvaćene tamo gdje postoje viškovi domaćih proizvoda pri čemu se ne bi kršili postojeći sporazumi. Imamo uporište u potpisanim međunarodnim dokumentima - kategoričan je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Bićo kaže da postoji način da se i bez uvođenja prelevmana i carinskih stopa pomogne bh. poljoprivrednicima.

- Dali smo konkretan prijedlog ministru Košarcu na nedavnom sastanku u Doboju. U budžet institucija za 2021. godinu planirati sredstva od 10 miliona KM za saniranje šteta nastalih pandemijom koronavirusa koja će se koristiti za namjenu zaštite domaće proizvodnje u 2021. i uvezivanje poljoprivrednih proizvođača i prerađivača - objašnjava Bićo.

Da se zemlje CEFTA-e moraju obuhvatiti prijedlogom mjera zaštite domaće proizvodnje smatra i Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH i predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.   

- Naš zahtjev je jasan - zemlje CEFTA-e moraju biti obuhvaćene jer sve drugo bi bilo nedovoljno. Imamo značajan uvoz iz tih zemalja i realno je da se sve zaokruži. Vjerujem da će se to i desiti - očekivanja su Bakajlića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.