open-navfaktor-logo
search
Drugo povećanje
Zašto su skočile cijene nafte u svijetu
Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, druge zaredom, jer su trgovci ohrabrili nove poticaje mjere u Kini i stabilan rast američke privrede, što bi trebalo podržati potražnju za "crnim zlatom".
29.01.2024. u 09:43
get url
text

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 6,4 posto, na 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pokupio 6,3 posto, na 78 dolara.

Skok cijena na najvišoj razini u gotovo dva mjeseca zahvaljuje se, između ostalih, analiziranim podacima o snažnijem nego što se očekivalo rastuće američke privrede u posljednjem lanjskom tromjesečju - za 3,3 posto nanoj razini. U cijeloj prošloj godini bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,5 posto, iako su mnogi analitičari prognozirali recesiju zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Svi posljednji podaci ukazuju na stabilan rast najveće svjetske privrede, pa je sve vjerojatnije tzv. mekano prizemljenje, a ne recesija. A to bi trebalo podržati potražnju za naftom, kao i nove poticajne mjere u kineskoj privredi, najvećem svjetskom uvozniku "crnog zlata".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.