open-navfaktor-logo
search
Zbog poticanja pobune
Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa
Zastupnički dom Kongresa SAD-a večeras je izglasao opoziv Donalda Trumpa.
13.01.2021. u 22:33
get url
text

Zastupnici su većinom glasova usvojili rezoluciju kojom se Trump uklanja s dužnosti zbog "poticaja na pobunu", a u vezi s njegovom ulogom u prošlosedmičnim neredima u Kapitolu, u kojima je poginulo pet ljudi.

Uprkos usvojenoj rezoluciji, Trump nastavlja obavljati dužnost i na poziciji predsjednika mogao bi ostati do kraja mandata. Preostalo je, naime, da odluku o opozivu prihvatiti i Senat i to dvotrećinskom većinom. Procedura u Senatu može biti nastavljena i nakon što Trump napusti predsjedničku poziciju 20. januara, kako bi mu se onemogućila eventualna nova kandidatura 2024. godine.

Trumpove pristalice upale su u zgradu Kapitola 6. januara kada je Kongres trebao potvrditi rezultate glasanja i pobjedu Joea Bidena na izborima. Na današnjem zasjedanju Kongresa mnogi zastupnici su oštro osudili ponašanje Donalda Trumpa, ističući da je on direktna prijetnj američkoj demokratiji. Trump je ovim postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa.

Za opoziv Trumpa su glasala 222 demokrata i čak 10 republikanaca. Protiv opoziva je bilo 197 zastupnika, svi republikanci. Četiri zastupnika nisu glasala. 

Kako se navodi, male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena. Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrate, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.