open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Ukrajine
Zelenski ovacijama dočekan u američkom Kongresu, održao moćan govor
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je snažan govor na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa, u kojem je obećao da njegova zemlja nikada neće odustati od svog otpora ruskoj agresiji, dodavši da je stalna pomoć Washingtona ključna za konačnu pobjedu.
22.12.2022. u 08:01
get url
text
Zelenski u Kongresu
Zelenski u Kongresu

Zelenski je dočekan ovacijama kad je došao održati govor. Ukrajinski predsjednik je dobio dug aplauz kada je podsjetio na američke bitke protiv nacističke Njemačke i ratne obveze predsjednika Franklina Roosevelta, u pokušaju da zadrži dotok američkih zaliha oružja za rat protiv Rusije.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bi bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno.

- Naše dvije nacije su saveznici u ovoj borbi i sljedeća godina bit će prekretnica. Znam. Tačka u kojoj ukrajinska hrabrost i američka odlučnost moraju garantirati budućnost naše zajedničke slobode. Slobode ljudi koji se zalažu za svoje vrijednosti - rekao je.

Ukrajinski predsjednik napustio je svoju zemlju prvi put otkako je Rusija izvršila invaziju prije 300 dana kako bi uputio direktan apel Kongresu za nastavak vojne pomoći usred zabrinutosti da bi se nadolazeće republikansko vodstvo Zastupničkog doma moglo usprotiviti prijedlozima za dodatnih 45 milijardi dolara u oružju i drugoj pomoći sljedeće godine.

Rekao je da je njegova zemlja prkosila očekivanjima da neće moći izdržati više od nekoliko sedmica protiv Rusije.

- Uprkos svim izgledima i propasti i tuzi, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava - rekao je pa dodao: "To preživljavanje proizvelo je različite vrste pobjeda."

- Pobijedili smo Rusiju u borbi za umove svijeta. Nemamo straha. Niti ga treba imati iko na svijetu. Ukrajina je izvojevala ovu pobjedu i to nam daje hrabrost, što nadahnjuje cijeli svijet - rekao je.

Ali, rekao je Zelenski, borba na bojnom polju i dalje traje, a Amerika je bila ključna za ono što se ondje događa. 

- Znam da sve ovisi o nama, o ukrajinskim oružanim snagama. Ipak, toliko toga ovisi o svijetu. Toliko toga u svijetu ovisi o vama - rekao je Kongresu.

- Rusija bi mogla zaustaviti svoju agresiju, zaista, kad bi htjela. Ali možete ubrzati našu pobjedu - rekao je pa dodao da je dan prije leta u Washington posjetio grad Bahmut na prvoj liniji fronta u Donbasu. Opisao je regiju kao "natopljenu krvlju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.