open-navfaktor-logo
search
Netanyahu neće u Washington
Bijela kuća razočarana izraelskim otkazivanjem posjete zbog nekorištenja veta u Vijeću sigurnosti UN-a
Anadolija
25.03.2024. u 18:03
get url
text
Bijela kuća saopćila je da je veoma razočarana odlukom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da otkaže zvaničnu posjetu izraelske delegacije Washingtonu nakon glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi na kojem Sjedinjenee Američke Države nisu iskoristile pravo na veto.
- Veoma smo razočarani što izraelska delegacija neće doći u Washington, kako bi nam omogućili da s njima vodimo važan razgovor o održivim alternativama ulasku na teren u Rafahu - rekao je John Kirby iz Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a.
Netanyahu je otkazao posjetu delegacije koja je u Washingtonu trebala razmotriti alternativu najavljenoj izraelskoj operaciji u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.
Učinio je to nakon što SAD nije iskoristio veto i suzdržanim glasom omogućio današnje usvajanje rezolucije kojom Vijeće sigurnosti UN-a traži trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze tokom ramazana.
Rezolucijom se traži i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa.
U rezoluciji je naglašena hitna potreba da se proširi protok humanitarne pomoći i ojača zaštita civila u cijelom Pojasu Gaze.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.