open-navfaktor-logo
search
Pritisak na Kurtija
Escobar: Zajednice srpskih općina će biti, samo je pitanje sa ovom ili drugom vladom Kosova
Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu kako je formiranje Zajednice srpskih općina zakonski uvjet za kosovsku vladu i dodao da novi izbori na sjeveru Kosova ne bi trebali čekati do kraja jula.
07.06.2023. u 14:17
get url
text

- Dakle, govorim o činjenicama. To je u Briselskom sporazumu, u zaključcima Evropskog vijeća, u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi pristupiti procesu euroatlantskih integracija, mora to ispuniti. Pitanje je hoće li se to realizirati sada ili unutar neke buduće vlade - istaknuo je Escobar.

Istaknuo je kako je Ohridski sporazum sveobuhvatan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Tamo su jasno navedene odgovornosti obiju strana. Sve se može napraviti brzo, pa tako i formiranje ZSO. Možemo imati sve, većinu elemenata - rekao je Escobar.

Istaknuo je da, što se tiče novih izbora na sjeveru Kosova, "ne želi čekati do kraja jula, već da je to plan koji je trenutno u izradi".

- Dakle, mislim da je najveći izazov za Srbiju uvjeriti Srbe na Kosovu da se vrate u institucije. To je nešto gdje smo usklađeni sa Srbijom. Moramo osigurati da su Srbi, koji izađu na izbore i vrate se institucijama, dobrodošli - istaknuo je Escobar.

Ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu

Na pitanje o mogućem ruskom utjecaju na Zapadnom Balkanu, Escobar je rekao da Rusija ima koristi od podjela u Evropi.

- Vjerujem da Rusiji nije u interesu proširenje EU-a, korištenje krize u regiji kao nečega da dokaže da Zapad ne uspijeva. Istina je da je problem Kosova postojao i prije Ukrajine, ali mislim da to nije rezultat sadašnjeg utjecaja Rusije - dodao je Escobar, prenosi RTS.

Naveo je da je u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da bi okretanje leđa sporazumu značilo okretanje leđa Evropi, sa svim posljedicama u smislu neuspjeha daljnjih integracija i bliže saradnje s Evropom, koja je, kako je istaknuo, ozbiljna posljedica sama po sebi.

- Prije svega, moramo odmah smiriti tenzije, što znači da se nadamo da gradonačelnici neće pokušati koristiti te općinske zgrade i da će se kosovska policija povući iz zgrada, ali i da će srpski demonstranti napustiti te lokacije. I ako budu novi izbori, i kada budu novi izbori, Srbi bi na njima trebali sudjelovati bez ikakvih preduvjeta - rekao je Escobar.

Istaknuo je kako je predsjednik Vučić rekao da će učiniti sve da iskoristi svoj utjecaj kako bi Srbi ponovo izašli na izbore na sjeveru Kosova.

Escobar je izjavio kako očekuje da će se dijalog između posebnog izaslanika EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i kosovske vlade nastaviti i nakon što on ode iz Beograda.

- Nadam se da će prepoznati da postoji jedna posljedica, koju sam naznačio, a to je da, kao što sam rekao, okretanje leđa evropskom prijedlogu znači okretanje leđa EU-a, a tu su i Velika Britanija i SAD. Mi, kao njihovi prijatelji, potičemo ih na harmonizaciju s nama i postizanje regionalne stabilnosti - rekao je Escobar.

Dodao je da "ako Priština ne želi partnerstvo, onda će se udaljiti od savezništva s NATO-om, što je samo po sebi velika posljedica".

Nije želio govoriti o rokovima

Ocijenio je kako je Sjeverna Makedonija važna za postizanje dogovora, kao i da su prijedlozi Skoplja "manje-više usklađeni s evropskim prijedlozima".

Escobar nije želio govoriti o rokovima koje SAD i EU traže od Prištine.

- Nisam Kurtiju dao nikakav rok, ono što sam tražio u Prištini je - pitao sam koji su sljedeći koraci. Miroslav Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posjete moramo podnijeti izvještaje. Bijela kuća od mene traži da dam najkasnije u petak informacije o tome šta se događa, a također moram izvijestiti Josepa Borrella (visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost) šta se događa. Ali to je za mene sljedeći korak, to nije rok. Na temelju sljedećeg izvještaja donijet ćemo neke odluke o budućnosti, ali to nije ni rok - rekao je Escobar.

Na kraju, Escobar je rekao da je SAD predan "pomoći Srbiji i Kosovu na način koji svima odgovara" i da to vodi do regionalnog plana koji koristi svima koji žive na Zapadnom Balkanu.

- Ne smijemo zaboraviti da Balkan može biti najbrže rastući dio Evrope, najdinamičniji dio Evrope, koji doprinosi regionalnoj sigurnosti - zaključio je Escobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.