open-navfaktor-logo
search
Obratio se naciji
Ajatolah Hamnei odbacio pomoć koju Iranu za borbu protiv koronavirusa nudi SAD-a
Iranski vjerski poglavar ajatolah Ali Hamnei izjavio je da Iran ne prihvata pomoć koju su vlasti Sjedinjenih Amerikih Država (SAD) ponudile toj zemlji.
22.03.2020. u 13:10
get url
text

Ajatolah Hamnei se povodom praznika Nevruza obratio naciji na državnoj televiziji, a tom prilikom je oštro kritikovao vlasti SAD-a.

- Vlast SAD-a je najveći neprijatelj Irana. Čelnici SAD-a su lažovi, pohlepnici, šarlatani, nemilosrdnici i teroristi. Oni zaslužuju sve najgore epitete - poručio je Hamnei.

Ukazujući na globalnu pandemiju COVID-19, ajatolah Hamnei je kazao da su Iz Washingtona izrazili navodnu spremnost da pomognu Iranu i njegovom narodu ako zatraže takvu pomoć.

- To su zanimljive ponude. Vi se prevashodno brinite za sebe. Ako imate lijek, sami se liječite - kazao je Hamnei i dodao da mnogi krugovi u svijetu upravo vlast SAD-a optužuju za proizvodnju koronavirusa.

Hamnei je kazao da ne zna koliko su te optužbe tačne, ali da bi svakako bilo nerazumno da bilo ko vjeruje lijekovima SAD-a kada postoje takve tvrdnje.

- Vaši lijekovi mogu dodatno proširiti bolest i učiniti je trajnom. Ljekari koje biste poslali bi samo imali uvid u posljedice djelovanja otrova koje ste izumili. Postoje tvrdnje da je virus kreiran u skladu s genetikom Iranaca. Niko iz Irana ne prihvata američku pomoć - poručio je ajatolah Hamnei.

U Iranu je koronavirusom zaraženo 20.610 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je 1.556 oboljelih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.