open-navfaktor-logo
search
Godišnjica masakra
Albanci iz Čamerije traže grčko priznanje genocida iz 1944. godine
Tokom balkanskih ratova 1912. i 1913. godine Grčka je prisvojila njihovu regiju, a narod Čam se našao odsječen od Albanije međunarodnom granicom te je 1944. godine nad njim izvršen i genocid
27.06.2019. u 18:28
get url
text
Albanija Grčka genocid

Albanci iz Čamerije, poznatiji i kao Čami, traže da Grčka prizna da je 1944. godine nad njima izvršila genocid te da se poštuju njihova temeljna prava na slobodno kretanje i posjedovanje imovine na tom području.

Čamerija je toponim koji koriste uglavnom Albanci za dijelove priobalja Epira na jugu Albanije i sjeverozapadne Grčke, na kojem žive Čami  - Albanci. Najveći dio Čamerije nalazi se u grčkim prefekturama Tesprotija i Preveza uz nekoliko sela u istočnom dijelu prefekure Janjina, te na krajnjem jugu Albanije u distinktu Saranda.

U Albaniji će ove sedmice različitim aktivnostima, od izložbi i promocija knjiga, biti upriličena "Sedmica Čama". Cilj ovih aktivnosti je da se skrene pažnja na patnje i bol koju su doživjeli Čami te da se kultura i običaji ove zajednice prenesu na nove generacije.

Tokom balkanskih ratova 1912. i 1913. godine Grčka je prisvojila njihovu regiju, a Čami su bili odsječeni od Albanije međunarodnom granicom te je 1944. godine nad njim izvršen i genocid.

{$galerijaFotografija}

Dritan Seyko, predsjednik Udruženja patriota Čama, kazao je da su ove godine obilježili 75. godišnjicu od genocida koji su Grci počinili protiv nezaštićenog naroda.

Istakao je da je u junu 1944. godine tadašnja grčka vlada zaključila svoju, kako je rekao, dugogodišnju kampanju genocida nad Čamima.

- To je bio kraj decenijama duge šovinističke politike koju je provodila grčka vlada. Decenijama su Albanci iz Čamerije, bili izloženi ogromnom psihološkom pritisku. A ovaj datum je, ustvari, bio ta zadnja etapa svih okrutnih i bolnih dešavanja. Protiv Čama su koristili oružje, a na kraju je čak izvršen i genocid - kazao je Seyko.

Naglasio je da bi grčka vlada konačno trebala zvanično priznati da je nad narodom Čama 1944. godine izvršen genocid.

Ibrahim Hoca, koji danas ima 96 godina i koji je uspio preživjeti genocid, ispričao je da je tada izgubio 18 članova uže porodice, uključujući oca, brata, djeda i drugu rodbinu koji su stradali u strašnom masakru.

Ispričao je da su također mnogi članovi njegove porodice zbog masakra morali pobjeći u Tiranu ili u Tursku, dodajući kako je dugogodišnjim istraživanjima došao do važnih dokumenata koji jasno govore da je nad Čamima izvršen genocid.

- Nijedna zajednica na svijetu nije doživjela takve patnje kao što su Čami doživjeli od grčkog režima. Čami su bili hrabri i odlučni, ali su na kraju ipak platili svojim životima - kazao je Hoca.
 

Albanija - Grčka - genocid 27.06.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.