Pomoć Italiji

Albanija ponudila da primi 20 migranata sa spasilačkog broda na Siciliji

Objavljeno: 26.08.2018. u 08:18

Spor oko preuzimanja izbjeglica sa broda u luci na Siciliji prijeti odnosima Rima i Brisela

Albanija je ponudila da uzme 20 migranata sa italijanskog obalnog broda koji ih je spasio 16. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se ministar Enzo Moavero Milanesi zahvaljuje Albaniji za "veliku solidarnost i prijateljstvo".

Oko 140 migranata spašeno je i još uvijek se nalaze na brodu italijanske obalske straže u luci na Siciliji. Migranti su spašeni 16. augusta u Sredozemnom moru. Maloljetnicima i bolesnima u proteklim danima dozvoljeno je iskrcavanje.

Italijanski zvaničnici su proteklih dana naveli da se sve članice EU moraju obavezati da će preuzeti migrante prije nego dobiju dozvolu za iskrcavanje.

Do sada to niko nije učinio osim Albanije koja nije članica EU. Italija navodi da ne želi više migranata s obzirom na to da je u posljednjih nekoliko godina oko 600.000 spašenih migranata dovedeno u italijanske luke.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije