open-navfaktor-logo
search
Predsjednikovi ispadi
Američki mediji pitaju: Zašto šuti Melania Trump
Američki mediji zamjeraju prvoj dami što se nije oglasila nakon što je njen suprug, predsjednik Trump, napao kongresmenke sugerirajući da one nisu Amerikanke. Podsjećaju da je i ona rođena u Sloveniji, kao Melania Knavs
16.07.2019. u 07:41
get url
text
get url
text

Melania Trump je druga po redu prva dama Sjedinjenih Američkih Država koja nije rođena u Americi. Prva je bila Louisa Adams, rođena u Engleskoj. Ipak, ona je šutjela dok je njen suprug, predsjednik Donald Trump, tvitao rasističke i ksenofobne komentare na račun zastupnica u Kongresu SAD-a. Sve četiri zastupnice na koje se Trump obrušio su tamnopute žene.

U svojim posljednjim rasističkim i ksenofobičnim ispadima Trump je aludirao na zastupnice Ilhan Omar iz Minnesote, Alexandriju Ocasio-Cortez iz New Yorka, Rashidu Tlaib iz Michigana i Ayannu Pressley iz Massachusettsa.

Ocasio-Cortez, Tlaib i Pressley su rođene u SAD-u, dok je Omar rođena u Somaliji i emigrirala je u SAD kada je bila mlada. Omar je postala građanka SAD-a 2000. godine kada je imala 17 godina, piše The New York Times.

One su prošle sedmice bile među glavnim temama američkih medija nakon negodovanja zbog uvjeta u kojima se imigranti drže na američkoj granici.

Američki mediji zamjeraju prvoj dami što se nije oglasila nakon što je njen suprug, predsjednik Trump, napao kongresmenke sugerirajući da one nisu Amerikanke. Podsjećaju da je i ona rođena u Sloveniji, kao Melania Knavs, te da je dobila američko državljanstvo nakon udaje za Trumpa, a da su nedavno i njeni roditelji postali američki državljani i to zahvaljujući "lančanoj imigraciji" koju je Trump ranije kritizirao.

Podsjećaju da je Melania ranije javno kritizirala Trumpovu politiku odvajanja djece migranata od roditelja, nazivajući to "srceparajućim", a nakon što je posjetila pogranične kampove za imigrante u Teksasu i Arizoni.

Na upit CNN-a Stephanie Grishim, glasnogovornica prve dame u Bijeloj kući, nije odgovarala. Umjesto toga, i ona je tvitala: "Tako je tipično gledati mainstream medije i Demokrate kako napaduju Donalda Trumpa za njegovo direktno obraćanje američkom narodu. Njegova poruka je jednostavna: SAD su najveća nacija na Zemlji, ali ako ljudi nisu sretni ovdje, ne moraju ostati".

Čini se kako je Melania više puta prešutjela Trumpove stavove na društvenim mrežama, ali i u izjavama za medije ili u direktnim javnim obraćanjima naciji. Američki mediji navode kako se na kraju, ipak, "uskladila" sa njegovom imigracionom politikom, iako je i sama doseljenica u SAD zajedno sa roditeljima. Podsjećaju da je legalnost dobijanja državljanstva porodice Knavs upitna. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.