open-navfaktor-logo
search
London
Američki predsjednik Biden i supruga odali počast preminuloj kraljici Elizabeti II
Američki predsjednik Joe Biden i supruga Jill Biden odali su počast preminuloj kraljici Elizabeti II u mimohodu u Westminsterskoj palači u Londonu, gdje njeno tijelo leži od srijede.
18.09.2022. u 22:03
get url
text
Biden
Biden

Biden i supruga stigli su u Englesku kako bi prisustvovali sahrani kraljice Elizabete II, koja će biti održana sutra. Prije sahrane posjetili su Westminstersku palaču kako bi odali počast preminuloj kraljici.

{$galerijaFotografija}

Američki predsjednik je u jednom momentu stavio ruku na srce dok je gledao prema kraljičinom kovčegu.

Biden se potom upisao u Knjigu žalosti u istorijskom kampusu Lancaster House britanskog Ministarstva vanjskih poslova, rekavši da ga je kraljica podsjećala na njegovu majku te dodao da mu je bila čast poznavati takvu osobu.

- Narode Engleske, građani Velike Britanije, naša srca su uz vas i imali ste sreću da imate ovakvu osobu 70 godina, svi smo dijelili tu sreću - naveo je Biden.

Osim Bidena, među visokopozicioniranim zvaničnicima koji su danas posjetili Westminster Hall kako bi odali počast preminuloj kraljici su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, španski kralj Felipe VI i supruga kraljica Letizija.

Britanski monarh s najdužim stažem, kraljica Elizabeta II umrla je 8. septembra u Škotskoj u 97. godini.

Kraljica će biti sahranjena u kapeli Svetog Georgea u zamku Windsor pored mjesta gdje je sahranjen njen suprug princ Philip, koji je preminuo 2021, u 99. godini.
 

Bajden-kraljica1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.