open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Amila Terzimehić otkriva detalje uloge u filmu koji će biti prikazan na prestižnom Venice Film Festivalu
Film "Tutto il mio folle amore" nastao je kao adaptacija romana Fulvija Ervasa "Se ti abbraccio non aver paura" i govori o 16-godišnjem Vincentu, dječaku koji živi u svom svijetu, njegovoj majci Eleni i partneru Mariju koji ga je usvojio
01.09.2019. u 19:07
get url
text
Amila Terzimehić
Amila Terzimehić

Na jednoj od najvećih filmskih smotri, 76. Venice Film Festivalu, svjetsku premijeru zabilježit će ostvarenje "Tutto il mio folle amore" oskarovca Gabrielea Salvatoresa u kojem glumi i bosanskohercegovačka glumica Amila Terzimehić.

Ususret premijeri objavljen je trailer ove priče putovanja oca i sina po Balkanu, koja će u kina širom svijeta stići 24. oktobra.

- Film smo prošle godine u ovo vrijeme snimali u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji. Moji snimajući dani bili su u Trstu i na Pagu. Bilo je predivno, potpuno sam očarana Gabrielom i ekipom. Nisam odavno imala ljepše iskustvo u radu sa nekim rediteljem. Jako sam sretna i počastvovana što sam bila dio ovog projekta- kazala je Terzimehić za za Faktor.

Film "Tutto il mio folle amore" nastao je kao adaptacija romana Fulvija Ervasa "Se ti abbraccio non aver paura" i govori o 16-godišnjem Vincentu, dječaku koji živi u svom svijetu, njegovoj majci Eleni i partneru Mariju koji ga je usvojio.

Willi, muškarac koji želi postati pjevač, prirodni je otac dječaka i on jednog dana skupi hrabrost i krene da upozna svog sina kojeg nikad prije nije vidio, otkrivši da on nije onakav kakvim ga je zamišljao.

On ne zna niti može znati da će ta mala gesta odgovornosti biti samo početak jedne velike avanture koja će zbližiti oca i sina na putovanju.

- Film prati putovanje oca i sina, a na tom njihovom putovanju ja se pojavljujem kao jedan od likova. Moja agentica Anila Gajević mi je poslala kasting za ovaj film, i ja sam se snimila. Svidjela sam se odmah reditelju. Pošto sam u to vrijeme trenirala jahanje, ponudio mi je ulogu akrobate na konju. Međutim, to zahtijeva mnogo više vremena i treniranja nego što sam ja to radila, pa sam pitala trenera da li mogu za mjesec da naučim da budem akrobata na konju. Rekao je da mogu obzirom na moje tehničke sposobnosti iz plesa i gimnastike. Ja sam ipak osjećala da to nije moguće, i ond aje Gabriel rekao da ima još jednu ulogu za mene. Bila je to uloga "pole dancera", odnosno plesačice, pa sam otišla u Banja Luku jer sam se morala snimiti za ulogu, jer jedino tamo postoji klub za "pole dance". Trenerice su mi pomogle, snimil asam kasting, poslala Gabrielu, i odmah je odgovorio da sam dobila ulogu. Treninge za pole dance imala sam i u Trstu, i sve je predivno prošlo- otkriva detalje o ulozi Terzimehić.

Glavne uloge u filmu tumače Claudio Santamaria, Valeria Golino, Diego Abatantuono i Giulio Pranno, a Amila je imala sreću, da baš sa njima bude u kadru.

- Imala sam sreću da su moje scene bile sa dva glavna glumca. U filmu sam govorila Italijanski. Saradnja sa kolegama je bila divna. Oduševljena sam njihovom igrom, njihovom glumom. To je takva vrsta partnera, da ti imaš osjećaj da ne moraš raditi niša. Dovoljno je samo da ih gledaš i slušaš to što govore, jer to su dva potpuno fenomenalna glumca. Stvarno sam ostala bez teksta i što se tiče njihove saradnje, pomoći na setu meni, uopšte odnosu sa kolegama- iskrena je Terzimehić.

Osim sa italijanskim oskarovcem Gabrielom, Amila je i ranije sarađivala sa velikim produkcijama i imenima poput glumca Pierca Brosnana u filmu "Nowember man". Ipak, posebno ističe putovanje u Indiju...

- Moram pomenuti film u Indiji koji sam radila, što je za mene jedno predivno iksustvo, jer sam imala priliku da sarađujem sa potpuno nekom drugom ekipom, filmskim radnicima. Na tom setu sam imala čast da sarađujem u scenama borbi, imala sam čast da sarađujem sa ekipom iz Sofije koji su dobili Emmy za "Game of Thrones", jer su oni radili koreografiju. Imala sam negdje sreću sa svim tim projektima- govori skromno Terzimehić.

Na Venice Film Festival neće ići, ali, raduje se što dolazi u kina kada će moći pogledati kako priča u kojoj je sudjelovala izgleda na velikom platnu. Trenutno sa kolegicom Enom Kurtalić priprema predstavu u Pozorištu mladih.

- Riječ je o inkluzivnoj predstavi, a radimo je sa osobama u kolicima. Sa nama je Jasmin Đemidžić i Merima Dervović. Predstava govori o savršenom tijelu o njihovoj borbi danas. Premijera je zakazana za 20. septembar, a odmah poslije toga idem u Beograd da snimam novu seriju sa Bobanom Skerlićem: Serija se zove "Klan". Početkom oktobra to snimam - ističeTerzimehić.

Svoj uspjeh pripisuje predanosti poslu i stalnom radu na sebi. Pitali smo je s kim bi voljela sarađivati u budućnosti.

- Radim puno, ne stajem. Naravno da imam želja s kim želim raditi, ali nekako meni projekti dolaze, samo mi se dešavaju. Mislim da je to zato što radim puno, radim na sebi, s tim da ovaj posao gledam isto kao ulogu u Gabrielovom filmu. Dao mi je mogućnost da igram dvije uloge i ja vjerujem da bi mnogo kolega reklo ja to ne mogu savladati, ja opet idem, razmišljam da je sve moguće savladati, a ako ništa, uvijek ću dati sve od sebe da probam. Ako nisam uspjela savladati, onda ne trebam dobiti ulogu. Mislim da taj neki pristup otvaram vrata - pojašnjava Terzimehić.

Strane produkcije prepoznaju njene fizičke vještine, koje prati nevjerovatan glumački talenat.

- Sve što je vezano za tijelo meni je posebno zanimljivo, tako da ja to sve gledam kao izazov i to me posebno privlači što se tiče filma. Ali, zaista mislim da njih najviše kupi želja i ta vjera da mogu savladati bilo šta. Mislim da je to kod nas glumaca najvažnije, ta želja i volja da je sve moguće- zaključila je Terzimehić.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.