Informaciju je za Faktor potvrdio advokat Amira Kujovića Bojan Veselinović.

Kako nam je kazao Veselinović, Vijeće je Kujovića oglasilo krivim po svemu što je navedeno u optužnici, osim da je u trenutku nesreće bio pod dejstvom alkohola. Najavio je da ću na ovu odluku Suda uložiti žalbu, nakon što dobije njen pisani otpravak. 

Podsjetimo, neposredno nakon nesreće, iz policijskih izvora je nezvanično rečeno da je Kujović bio pod dejstvom alkohola, ali i opojne droge. To, međutim, tokom sudskog procesa, nije dokazano.

VEZANI TEKST - Vozio pijan i drogiran: Uhapšen vozač "mercedesa" koji je skrivio pogibiju bračnog para iz "audija"

Kujoviću je, osim zatvorske kazne, izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dvije godine, a u što neće biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru, ukoliko presuda postane pravosnažna. 

Stravična nesreća u kojoj su stradali supružnici Hršum dogodila se 11. augusta 2020. godine na magistralnom putu Ljubogošta - Pale, u mjestu Kalovita Brda.

Sudarili su se "mercedes" kojim je upravljao Kujović i "audi" za čijim volanom je bio nastradali Hršum. On i njegova supruga preminuli su na mjestu nesreće, a Kujović je odmah nakon uviđaja uhapšen i smješten u pritvor. Također, teže povrede zadobila je suvozačica iz "mercedesa" Amina R., dok su lakše povrijeđeni vozač Kujović i dvoje putnika iz "mercedesa".

Optužen je da je vozilom prešao u suprotnu traku i direktno udario u "audi". Od udara "audi" je sletio u kanal, a od siline sudara "mercedes" se dva puta okrenuo.U trenutku nesreće Kujović nije imao važeću vozačku dozvolu, a teretio se i da je imao 0,41 promila alkohola u krvi. 

U optužnici je navedeno da Kujović nije prilagodio brzinu karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, atmosferskim prilikama i saobraćajnim znakovima.

- Na dijelu puta gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat, vozio je brzinom od 75, iako je bezbjedna brzina bila do 49 kilometara na sat - navodi se u optužnici.

Poginuli Dario Hršum bio je pripadnik i načelnik jednog od odjeljenja u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Iza njega i njegove supruge ostalo je dvoje maloljetne djece.