open-navfaktor-logo
search
Nastavljeni sukobi
Azerbejdžanska vojska uništila veliki broj oklopnih vozila armenskih snaga
Azerbejdžanska vojska uništila je veliki broj oklopnih vozila armenskih snaga u operaciji pokrenutoj kako bi oslobodila svoj okupirani teritorij.
03.10.2020. u 09:51
get url
text

Sukobi na liniji fronta nastavljeni su tokom cijele noći, a azerbejdžanska vojska je pogodila veliki broj položaja i oklopnih vozila koja pripadaju armenskim snagama.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je objavilo snimke na kojima se vide uništena oklopna vozila koja pripadaju armenskoj vojsci. Iz Ministarstva su još dodali da i dalje traju žestoki sukobi duž cijele linije fronta.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.